Agrár Országjárás Mosonmagyaróváron

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Mosonmagyaróváron is megtartotta közös szakmai fórumát, ahol kiemelt figyelmet kapott az uniós Közös Agrárpolitika (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra.

A főrum előtti sajtótájékoztatón dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai agrárpolitika olyan irreális elvárásokat fogalmazott meg az európai gazdatársadalom működése felé, amelyek súlyosan befolyásolják a gazdák versenyképességét és veszélyeztetik az európai élelmezésbiztonságot. Mint mondta: Ennek következményeit, az egyre nagyobb volumenű gazdatüntetéseket láthatjuk ma Európa szerte, ahol a gazdatársadalom a megmozdulásaival azt jelzi, hogy mindaz az irány, amely most Európát meghatározza, nem megfelelő!

Magyarország kormánya ebben a helyzetben hozta meg –  Európában egyedüliként – azt a történelmi döntését, hogy az európai uniós források nemzeti társfinanszírozásának mértékét maximális mértékű, 80%-os szintre emeli. Ez azt jelenti, hogy háromszor több forrás áll rendelkezésre az elkövetkezendő időszakban, mint ami a megelőző ciklusban volt.

Konkrétan még 2900 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a beruházási forrásokat biztosítsuk a gazdák számára. Ebből 600 milliárd az uniós forrás és 2300 milliárd a nemzeti forrásból tevődik ki. Mindez olyan történelmi lehetőség a gazdák számára, amivel most minden beruházási szándékukat meg tudják valósítani. – tette hozzá a miniszter.

A Magyar Kormány stratégiai szövetségesként tekint a magyar gazdatársadalomra. A magyar gazdák érdekeit minden eszközzel meg fogjuk védeni!

A mai közös fórum lényege – hangúlyozta Nagy István, hogy párbeszédet folytassunk a gazdatársadalommal, hogy mindaz a cél, amit együtt kitűztünk magunk elé, azt együtt meg is tudjuk valósítani! Azt segíti elő, hogy a párbeszéddel, a konzultációval olyan tapasztalatokat szerezzünk a gazdálkodóktól, amelyek a későbbiekben még hasznosabban nyílvánulnak majd meg. Célunk, hogy a magyar gazdák eredményesebben tudjanak gazdálkodni, könnyebben tudjanak forrásokhoz jutni és mindez tovább növelje versenyképességüket!

A magyar gazdák mindig és minden körülmény között számíthatnak a kormányra!