Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar tanévnyitó

2023. szeptember 8-án tartotta a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar a 2023/24 tanév Tanévnyitóját, első Ünnepi Kari Tanácsülését.

Az ünnepi eseményen elsőként dr. Tóth Tamás dékán mondott köszöntő beszédet, aki beszámolt a 2023/24 tanév felvételi eredményeiről.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karára felvett hallgatók létszáma összesen 43%-kal növekedett idén. Különösen az alapképzésnél (BSc) látható jelentős erősödés. Így a külföldi hallgatókkal együtt közel 300 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a karon.

Kiemelte továbbá: az elmúlt egy éves időszakban infrastrukturális fejlesztések zajlottak és zajlanak a karon folyamatosan. A lezárult projektek közül kiemelkedik a Smart Farm Tangazdaság megvalósulása. Emellett a precíziós gazdálkodást és a digitalizált működést támogató állattudományi kutatásokhoz is rendelkezésre állnak a feltételek.

Prof. Dr. Palkovics László a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának elnöke külön köszöntötte az első éves hallgatókat.

Dr. Nagy István agrárminiszter az agrárközösség felelősségére hívta fel a figyelmet, rámutatva hogy a 2023/24-es tanévben országosan 4082 egyetemi hallgatóval bővül az agrár- és élelmiszeripari család, melyből 276 fő a mosonmagyaróvári karhoz tartozik.

Aláhúzta: Amikor a jövőről beszélünk, tudjuk, hogy rengeteg feladat áll előttünk. Kihívások, amelyekre választ kell találnunk. Ezek az új utak lehetőséget adnai az innovációra, a fejlesztésre, a versenyképesség növelésére, a víz- és energiatakarékos, környezetbarát, biztonságos és gazdaságos élelmiszerelőállítás gyakorlatának oktatására és kutatására.

Abban bízunk, hogy a mai naptól 4082 új megoldás, új potenciál születhet a fenti feladatokra.

dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere a város és az egyetem szoros, összehangolt kapcsolatáról beszélt. Mint mondta: Az egyetem mindig a minőséget jelentette a városban, amely az almúlt 200 éves fennállása alatt három agrárminisztert is adott Magyarországnak.

Az itt végzett hallgatók nemcsak a városnak, Magyarországnak és a világnak is nagy tekintélyű, elismert szakembereivé válhatnak. Felhívta a figyelmet: Legyenek részesei nemcsak az egyetem, hanem a város életének is,  tájékozódjanak a sport és művészeti ágakról, melyet nagy múlttal rendelkeznek a városban.

A köszöntőket követően a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet épületkomplexumának emblematikus kulcsátadása következett a Széchenyi István Egyetem számára.

A Magyar Királyi Tejkísérleti Állomást 1903-ban hozták létre Magyaróváron. Az Intézet székhelyéül a földművelésügyi kormányzat nem véletlenül választotta Magyaróvárt. Szerepet játszott ebben a döntésükben az a magas szintű szakmai-tudományos háttér, amelyet az akkor már közel száz éves múltra visszatekintő Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia jelentett, valamint az a tény, hogy a régi Magyarország észak-nyugati régiója volt a tejhasznosítású szarvasmarha hazai tenyésztésének egyik legjelentősebb központja.

Az Intézmény 120 éves történelme alatt Magyarország egyik legpatinásabb élelmiszeripari kutató-fejlesztő és szolgáltató intézete lett, amelynek célja a tejgazdaság, a tejtermelés, illetve a minőségi tejtermékek előállításának fejlesztése, valamint az élelmiszer-minőség és az élelmiszer-biztonság folyamatos erősítése, ellenőrzése.

Ingatlan integrációja a Széchenyi István Egyetemhez

A Mosonmagyaróvár Lucsony u. 24. számú ingatlant a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány (SZEA) megvásárolta a korábbi tulajdonostól a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Korlátolt Felelősségű Társaságtól 2023. júliusában. A SZEA az ingatlant ajándékozási szerződés keretében adta át a Széchenyi István Egyetem számára, a 2023.09.08-i ünnepi eseményen keretén belül.           

Tervezett tevékenységek az ingatlanban

Oktatás, kutatás:

– Akkreditált élelmiszer és takarmányvizsgáló analitikai laboratórium kialakítása .

– Tejipari szakképzési központ kialakítása

– Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszékének élelmiszeriparral kapcsolatos szegmensének helyszín biztosítására

Forrás: AM Sajtó