Digitális Jövő, Digitális Vidék konferencia Rajkán

Rajka, mint a leendő drónképzés helyszíne – mutatkozott be a nagyközönség előtt a Digitális Jövő, Digitális Vidék, Rajkán megrendezett konferenciáján. Az új technológiai ismeretek kiszélesítésére az Agrárminisztérium, a Széchenyi István Egyetem valamint Rajka Község Önkormányzatának közös együttműködése ad lehetőséget a jövőben. 

Egy olyan konferencián gyűltünk ma össze, amely a jövőbe enged bepillantást. Egy olyan világba, mely alapjaiban fogja megváltoztatni és befolyásolni mind a vidéki élet színvonalát, mind a világ mezőgazdaságát – emelte ki beszédében Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője

Ma már elengedhetetlen az agráriumban a digitális transzformáció. – hangoztatta. – A termelés hatékonyságának növelése, a környezeti terhelés csökkentése vagy éppen a gazdaságok hosszú távú életképességének biztosítása ma már csak a digitális megoldások segítségével lehetséges. 

Éppen ezért az Agrárminisztérium számára prioritás, hogy minél többen használják a digitális technológia nyújtotta lehetőségeket. Itt a precíziós gazdálkodás elterjedésére, illetve az olyan döntéstámogató eszközök alkalmazására gondolok, amelyek segítik az agrotechnológiai folyamatok tervezését.

A tárcavezető aláhúzta: Fontos, hogy az agrárvállalkozások rendelkezzenek világos jövőképpel, megfelelő alkalmazkodóképességgel és több éves beruházási tervvel. Ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy hosszú távon biztosítsuk a magyar vidék élhetőségét, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer biztosítását a magyar lakosság számára, mert hazánk ezek nyomán marad biztonságos és békés hely Európa szívében.

Kiss Vince, Rajka polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztés által a településre érkező humántőke és a most kialakuló együttműködési rendszer hosszú távon kihat majd a gazdaság fejlődésére, a térségi szerep megerősítésére. 

dr. Teschner Gergely, a Széchenyi István Egyetem adjunktusa a drónképzésben rejlő lehetőségeket  mutatta be. Kiemelte: Az egyetem másoddiplomát adó drónirányító és adatelemző, növényvédelmi drónpilóta és dróntechnológiai szakmérnök képzései a felelősségteljes és biztonságos drónhasználatra tanítják a hallgatókat. 

dr. Zámbó Tibor, Rajka község jegyzője beszédében a drónok községi infrastruktúrában használt lehetőségeit mutatta be.

dr. Szauer Balázs, a rajkai székhelyű Cloud for Intelligent Airplace Zrt. vezérigazgatója a jelen és jövő növényvédő távpilóta rendszerét, lehetőségeit vetítette elő. Előadásában rámutatott továbbá az adatalapú drónhasználat igazolt előnyeire, úgy mint az optimalizálható humánerőforrás valamint a növelhető produktivitás lehetőségeire.