Elkerülő út épül mintegy hatmilliárd forintból Mosonmagyaróváron

Déli elkerülő út épül Mosonmagyaróváron 6 milliárd 209 millió forint kormányzati támogatásból, a városi forgalom tehermentesítése érdekében – jelentette be Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón a szigetközi városban.

    

A tárcavezető elmondta, hogy a beruházás nagysága miatt a kivitelezés több évet vesz majd igénybe, így három évre osztották el a költségeket.
    Az idén mintegy 1,2 milliárd, jövőre csaknem kétmilliárd, 2023-ban pedig közel hárommilliárd forintot fordítanak a beruházás megvalósulására – részletezte.
    Nagy István ismertette, hogy

a déli tehermentesítő az 1-es utat köti össze a 86-os úttal mintegy három kilométer hosszan, kétszer egy sávon.

A beruházás részeként autópálya-csomópontokat építenek ki, így baleset esetén nem a városra terhelődik az „elviselhetetlen” forgalom.


    Az 1. számú vasútvonal felett felüljárót építenek, az út belterületi szakaszán pedig gyalogos és kerékpáros utat alakítanak ki – sorolta.
    A miniszter hangoztatta, hogy a városban az elmúlt években egyre nehezebbé vált a közúti közlekedés, a déli elkerülő megvalósítása évek óta tervben volt.
    Nagy István kitért arra, hogy

Mosonmagyaróvár, egy kormányhatározat révén, a fenntartható városfejlesztésre kijelölt városok körébe tartozik a következő hétéves európai uniós ciklusban, és így 2,736 milliárd forint saját forrással fog rendelkezni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz elnevezésű pályázati programban.


    Ez azt jelenti, hogy „nem kell más településekkel versenyezve pályáznia, hanem az integrált városfejlesztési terve szerint lehívhatja az összegeket” – magyarázta. Hozzátette, hogy a forrás nagyobb léptékű fejlesztésekre biztosít majd lehetőséget, miközben a helyiek életminősége javul.


    Árvay István (Fidesz-KDNP), Mosonmagyaróvár polgármestere az elkerülő úttal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy

„ilyen mértékű kormányzati támogatás egyetlenegy projektre sem érkezett, egyenként és összeségében sem”.


    Hozzátette, hogy a tehermentesítő út mentén valósítják meg a különleges gazdasági övezetet mintegy száz hektáron, amelynek infrastrukturális kialakítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 900 millió forintot tett félre.
    A TOP Plusz programban a városnak ítélt támogatási összeg felhasználására pedig helyi városfejlesztési stratégiát dolgoznak ki – mondta.

Forrás: MTIFotó: Pelsőczy Csaba