Felavatták a Nepomuki Szent János kőhidat Dunaszigeten

2021. június 25-én délelőtt tartották meg a „Felső-Dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” projektzáró rendezvényét, mely projektet három évvel, ezelőtt 2018. július 11-én nyitották meg ugyanitt. Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott., melyben kiemelte:

Mindaz, ami itt van, az az itt élők számára létkérdés. Megtanultuk, hogy a víz az úr, s egyre inkább becsüljük az életet adó vizet, mely napról napra fontosabb! A térség országgyűlési képviselőjeként, a helyiek érdekvédőjeként nincs más dolgom, minthogy megköszönjem azt, hogy ez a beruházás létrejöhetett, mert ez egy nagyon komoly eredmény.

A Szigetköz védett és fokozottan védett élőlények élőhelye, turisztikai célpont, identitásunk része. Közös érdekünk, hogy a vízminőséget minél jobb állapotban tartsuk, környezetét óvjuk. Három évvel ezelőtt határoztuk meg a projekt céljaként az ökológiai állapotok további javítását és a Felső-Duna árvízlevezető képességének növelését. A beruházás sikeresen lezajlott, hét települést érintett és közel két milliárd forintba került.

Beszédében hangsúlyozta azt is: Szigetköz szépségét a mellékágrendszerek adják. A szigetközi ember nem létezhet az itteni táj nélkül, hiszen együtt lélegzik vele, része annak. Ezért is fontos ez a közel 10 ezer emberrel hatással lévő projekt, amely a vízgazdálkodási fejlesztéssel együtt, összesen 11 500 hektárt érint. A kivitelezési munkák a védett madárfajok érdekében meghatározott időszakokban történtek, a teljes időtartam alatt üzemelt a Szigetközi Hullámtéri Vízpótló rendszer.

Emlékeztetett:

Ez a híd akár jelkép is lehet, az átkelést jelképezi a múltból a jövőbe. Valamikor komp tette lehetővé az átkelést Nyáras sziget és Cikola belterülete között, most ez a műtárgy egyszerre biztosítja a közlekedést és vízszintszabályozó funkciója is van.

Cseh Benjámin Csaba Dunasziget polgármestere arra hívta fel a figyelmet, milyen szerves, élő kapcsolat van a szigetközi emberek és a Duna között. Felidézte azokat az emlékeket, melyeket az itt élők tapasztalhattak a Dunával kapcsolatban az elmúlt 30-40 évben.

„A vízügyesek nagyon nagy meggyőződéssel bírnak a szakmájuk iránt, velük együtt félve néztük a folyó szabályozásának következményeit, tudván, hogy nagy veszteséggel járó, visszafordíthatatlan folyamat indult el a környezet és a természetes élőhelyek számára.”

A polgármester fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a megépített műtárgyaknál a funkcionalitás mellett a kivitelezők nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a páratlan természeti környezetbe esztétikailag is beilleszkedjenek.

Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a projekt célját ismertette. Elmondta, hogy a szigetközi vízpótló rendszer munkái folyamatosan folynak, a dunaszigeti Kőhíd azonban egy igazán kultikus hely mindezek között is.

„Sokat vitatott beruházás előzte meg a munkálatokat, pedig ami most előttünk van, az bizonyíték arra, hogy ahova vizet viszünk, ott élet fakad!”

Említette azt is, hogy a mai napig nem megoldott az öreg Duna és a mellékágrendszer találkozása, mely további problémákat vet fel, hiszen az öreg Duna a talajvíz háztartás meghatározó eleme, de ebben jelenleg alig van víz. Kitért azonban arra a lehetőségre, melyet az Insula Magna projekt elindítása jelent, s lényegében alapozhatja meg a térség megfelelő vízellátását és egyben további fejlődését.

Görbedi László Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezető igazgatója kivitelezőként sikeres projektnek nevezte a ma zárult munkát, amely közel 2 milliárd forintba került. Ez három részből állt: a mellékág kotrásokból, a műtárgy átalakításokból, illetve a vízrajzi állomás rekonstrukciójából. A mellékág kotrások során 34 mellékághoz nyúltak hozzá, kb. 50-60 ezer köbméter anyagot szedtek ki a medrekből. 3600 méter utat állítottak helyre és 1400 méter stabilizációs utat készítettek el a töltéseken. Több műtárgynál csökkentették a szintet, hogy az átereszeknél kis vízállásnál is tudjon folyni a víz, e mellett számos helyen viszont akár egy méterrel is megemelték a műtárgyakat.

Kiemelte: ez a projekt attól különleges, hogy az itt élőkön túl az élővilágnak is maradandót alkottak.

Németh József, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója zárszóként néhány gondolatot fűzött hozzá az előző beszédekhez:

Szigetköz olyan ritka természeti kincs, melyet kötelességünk hosszú távon megőrizni!

Megjegyezte: Ezzel a projekttel a  természetes vízjárást követő vízpótló rendszert próbálták meg finomhangolni két fő cél nyomán: egyrészt, hogy az ökológiai állapotokat tudják tovább javítani, másik  szempont pedig a térség árvízi biztonságának növelése volt.

Fontos szempont volt az is, hogy az öreg Duna és a mellékágak közötti kapcsolat legalább árvízkor sokkal intenzívebb legyen. – mint mondta – Ezeket a célokat ezekkel a beavatkozásokkal sikerült elérni.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István