Geotermikus fűtőmű átadás Mosonmagyaróváron

Történelmi jelentőségűnek nevezte a mosonmagyaróvári geotermikus fűtőmű átadását ma délelőtt Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője, amikor hivatalosan is elindította a termelést az EU-Fire Csoport geotermikus rendszerének mosonmagyaróvári telephelyén.

A tárcavezető ünnepi beszédében felidézte, milyen nehéz döntések vezettek el a mai átadó napjáig. Aláhúzta: Az élet igazolta, hogy érdemes volt küzdenünk! Hittünk, bíztunk benne és kitartottunk döntésünk mellett akkor is, amikor szinte elérhetetlennek tűnt. És ennek erdményeként elhangozhat az a mondat, hogy Mosonmagyaróvár életében történelmi jelentőségű a mai nap!

Hozzátette: Magyarországnak évekkel ezelőtt is pontos tervei voltak a megújuló zöld energiaforrások arányának növelésére, a környezetszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ma a geotermia ennél sokkal többet jelent: a kiszámíthatóságot, az önállóságot, a biztos jelent, miközben maradt az élhető jövő szinonimája.

Jelenlegi kihívásaink, a szomszédunkban kialakult háborús helyzet valamint Európa tévesen megítélt energiaügyi lépései azonban arra öszönöznek bennünket, hogy minél hamarabb alakítsuk ki a rendelkezésünkre álló, önálló energiaforrásainkat.

Ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát.

Hangsúlyozta: Ma azért vagyunk itt, hogy Mosonmagyaróvárt ünnepeljük. A városunkat, amely fontos lépést tett az önállóság, az öngondoskodás útján, hiszen nagy mértékben kivívta energiafüggetlenségét. Mosonmagyaróvár nemcsak a lakhelyünk, hanem az otthonunk is. Első olyan nagyváros vagyunk, ahol ekkora léptékben használjuk fel a geotermális energiát. Legyünk erre büszkék és becsüljük meg! Mi pedig tovább keressük azokat a lehetőségeket,  amivel a jövőben  még inkább hozzájárulhatunk a település élhető életéért, fenntarthatóságáért.

Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere kifejtette: 2008 májusában kezdődtek az első tárgyalások a mosonmagyaróvári geotermális erőmű tervezeteivel kapcsolatban. Már akkor megfogalmazódott az igény a geotermális energia kihasználására. Ebből is látszik, hogy ezen a területen a kitartás éppolyan fontos, mint a feltételek megteremtése, a rendszer kialakítási körülményeinek biztosítása.

Aláhúzta: Mosonmagyaróvár feliratkozott a geotermális zöld energia térképére. Büszke vagyok arra, hogy példaként állhatunk más települések előtt.

Kerékgyártó József az EU-FIRE Csoport ügyvezető igazgatója a cégcsoport bemutatása után arra hívta fel a figyelmet, hogy a mosonmagyaróvári projekt megvalósulásával nemcsak egy beruházás ért véget, az alapkőletétel óta eltelt 5 év kíváló lehetőség volt a tapasztalatszerzésre is. Kiemelte: az EU-FIRE Cégcsoport azért dolgozik, hogy a geotermális energia megfizethető, hosszú távú, stabil és kiszámítható szolgáltatásként jelenjen meg bárhol az országban.

Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökhelyettese arról beszélt, hogy az energiaválság, mint minden válság egyben lehetőség is, mert rávilágított arra, hogy azok az eszközök, melyek rendelkezéseinkre állnak, s amely itt van a föld alatt, milyen nagy jelentőséggel bírnak. Magyarország geotermikus nagyhatalom. A mosonmagyaróvári fűtőmű jó példa arra, hogy számos további erőmű építés indulhat el Magyarországon.

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet a március 1-jén életbe lépett új engedélyezési eljárásra, valamint a Hatóság által elindított komplex geotermális kutatási programra is, mely kezdeményezések célja Magyarország fenntartható, tiszta és olcsó energiatermelésének kialakítása.

Forrás: AM Sajtó