III. Szigetközi Tájegységi Értéknap

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Szigetközi Tájegységi Értéknap, s máris hagyománnyá nőtte ki magát. – mondta köszöntőjében dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a III. Szigetközi Tájegységi Értéknapon, Halászin.

A idei rendezvény mottója: ,,Az ember beleszületik a tájba. S a szülőhaza, a táj szeretete végig kíséri egész életén”.

Erre hivatkozva a tárcavezető elmondta: A hazai táj mindig a biztonságot, a védelmet jelenti. Mindazokat az értékeket és hagyományokat hordozza magában, melyekre generációk óta támaszkodhatunk. Identitásnövelő szerepe vitathatatlan. Ezt a kiemelt munkát végzik az Értéktárak szerte az országban, s erre hivatott a Hungarikum Bizottság is. Nagy István aláhúzta: Legyünk büszkék mindarra, amit itt ma látunk, hallunk, tapasztalunk, mert összességében ezek vagyunk mi, szigetköziek!

Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark elnöke beszédében kiemelte: Sok-sok munkával sem lehetne ilyen színes és mozgalmas napot összeállítani a szigetközi települések összetartó közössége nélkül. Felidézte, hogy 2020-ban négy településsel indult a Szigetközi Tájegységi Értéktár, amelyhez mára szinte minden szigetközi település csatlakozott, s így a Dunántúl legértékesebb értéktárát hozták létre. További kezdeményezéseiket is megosztotta a közönséggel, mely szerint egy civil kezdeményezéssel összefogva egy fotópályázatot szerveznek gyermekek részvételével, a mosonmagyaróvári MKC csapatával is szoros szövetségre léptek valamint az Insula Magna projektnek köszönhetően hamarosan Szigetköz is kiemelt fejlesztési térségként szerepelhet az ország térképén.

Majthényi Tamás, Halászi polgármestere „A múltunk nélkül nincs jövőnk” gondolatával nyitotta beszédét. Üdvözölte az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és a Megyei Értéktár munkáját, mert  – mint mondta – Őrzik mindazt, ami bennünk, velünk él.

A III. Szigetközi Tájegységi Értéknapon hirdették ki azt a 10 új értéket, mely a Szigetközi Tájegységi Értéktár Bizottság szeptember 22-i ülésén került a Tájegységi Értéktárba. Ezek a következők:

1.       Aprószentek-járás és legényavatás hagyománya Kisbodakon

2.       A kunszigeti petrezsirom

3.       Bolgányi-híd és természeti környezete

4.       Balázsjárás Szigetközben

5.       Szigetközi karácsonyi bab

6.       Csiba Lajos öröksége Dunakilitin

7.       Csiripiszli, mint böjti étel a Szigetközben

8.       Bezenyei horvát tájház

9.       Darnózseli-Lipót települések közötti gesztenyefasor

10.     Közterek és kertek Istennek, embernek, az Iskola utca szakrális emlékei Győrzámolyon

Forrás: AM Sajtó