Látogatás Németh István biogazdálkodásában

Nagy István agrárminiszter és Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. ügyvezetője a biogazdálkodás megerősítéséről tartott sajtótájékoztatót Rábcakapin.

Nagy István elmondta

Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik: tápanyagokban gazdag termőföldekkel, rendkívül kedvező klímával, kiváló minőségű édesvíz készletekkel. Minden lehetőség adott tehát az ökológiai gazdálkodás kialakításához, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállításához.

  • Teremtett világunk megóvása, a fenntartható fejlődés közös célunk. Ezeket az adottságokat tehát nem kihasználnunk kell, hanem felelősségteljesen bánnunk velük. Szilárd meggyőződésem, hogy ebben a szellemben kell gondolkodnunk az agrárium és az élelmiszeripar jövőjéről. Hiszen ez nemcsak számunkra, hanem a következő generációk számára is létkérdés.
  • Az ökológiai gazdálkodásból származó biotermékek: értéket és minőséget képviselnek, a biológiai sokféleség megőrzésének zálogai. – fogalmazott a miniszter.

Kifejtette: 2010 és 2020 között hazánkban az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett. Így jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai termelés és bízunk benne, hogy ez a tendencia folytatódik. Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar családok asztalára minél több bioélelmiszer kerüljön. Ezért is támogatjuk a hazai biogazdálkodókat, amire kiváló lehetőséget nyújtanak a Vidékfejlesztési Program támogatásai.

Az egyik legfontosabb, az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” megnevezésű pályázati felhívás, amit 2015-ben és 2018-ban hirdettünk meg.

E felhívások által megközelítőleg 4000 gazdálkodó támogatása valósul meg, ami 230 ezer hektárt érint.

A következő programozási időszakban is kiáll a tárca az ökológiai gazdálkodás hazai előremozdításával kapcsolatban. Az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülése kiemelt célként jelenik meg az előttünk álló időszakban.

2021 és 2027 közötti években a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz a lehető legmagasabb, 80%-os társfinanszírozási mértéket biztosítunk. Ennek köszönhetően már az átmeneti időszak alatt is lehetőség nyílt arra, hogy 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új ÖKO felhívást hirdessünk meg. Az új felhívást jövő év január 1-jével induló kötelezettségvállalási időszakkal, 40 milliárd forint keretösszeggel hirdetjük meg.

Kiemelt célunk, hogy minél több gazdálkodó tudjon részt venni a programban, növekedjen a támogatásba bevont területek aránya, ezért az ökológiai gazdálkodás irányába történő elmozdulást megemelt, versenyképes egységköltségekkel is ösztönözni kívánjuk: a támogatási összegek átlagosan 74%-kal növekednek a korábbiakhoz képest. 

Az egészségesebb alapanyagok termelésének igénye napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, növekszik a biogazdálkodásra áttérő üzemek száma. Emiatt is a fentieken túl a VP alapján kiírt számos – agrár-beruházási, illetve normatív jellegű – felhívás előnyben részesíti az ökológiai gazdálkodást folytató mezőgazdasági termelőket, többletpontot biztosítva számukra az elbírálás folyamatában. Ezáltal a növénytermesztést vagy állattartást végző biogazdálkodók számos pályázati felhívás esetében nagyobb eséllyel juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

  • Jelenleg részükre is elérhető – nyitott – támogatási konstrukciók állnak rendelkezésre az öntözési infrastruktúra kialakítása, a termeléshez szükséges precíziós gépek és eszközök beszerzése, illetve új gombatermesztő létesítmények kialakítása kapcsán.

Rendkívül pozitív iránynak tartom, hogy egyre nagyobb teret nyer ez a termelési struktúra és a fogyasztók is egyre gyakrabban keresik a bioélelmiszereket a piacokon és a boltok polcain. Természetesen ezekhez a sikerekhez olyan partnerekre van szükségünk, mint Németh István és családja, akik szakértelmüknek és elkötelezettségüknek eredményeként 1994 óta vezetik sikeres gazdálkodásukat. Biokertészetükben a szorgalmas munkának és az elnyert pályázatoknak köszönhetően, a korszerű követelményeknek megfelelő technológiát alkalmaznak. – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az ökogazdálkodási módhoz hozzátartozik, hogy az itt előállított minőségeket független szervezetnek kell igazolnia. További feladatként jelölte meg, hogy feltérképezzék azokat a pontokat, melyek a biogazdálkodás folyamatában gondok, elakadások állnak elő. Ezeket folyamatosan egyeztetik a tárcával is, hogy mind jogi, mind gazdasági szempontokból minél gördülékenyebb lehessen ezen termékek piacra jutása.

Németh István, a Rábcakapi Biogazdaság tulajdonosa vendéglátóként fogadta a résztvevőket, s egy közös túrán be is mutatta gazdaságát.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István