Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar 100. évforduló

Június 18-án került megrendezésre Lébényben a 32. Dal Ünnepe Hangverseny, mely idén a 100. évfordulóját ünneplő Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskart köszöntötte.


Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, aki köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy kevés olyan civil szervezet van a térségben, amely ilyen kimagasló minőségben ilyen hosszú időn keresztül is folyamatosan tud fejlődni. A közösség titkát kutatva kiemelte:

Hogyan is tud fennmaradni ennyi időn keresztül egy közösség? Ez olyan erő, melyhez kevés csak a folyamatos próbákon való megjelenés. Ehhez olyan hitre, szeretetre, kitartásra van szükség, amelybe száz esztendőn keresztül töretlenül bízhatnak a tagok, bármi történjék is. Talán Őszentsége, II. János Pál Pápa áldása, talán valami más titok az, mely az eredetileg férfikarként szerveződött kórust a mai napig a folyamatos sikerek felé repíti.
Akárhogy is nézzük, az 1922-ben létrejött közösség az elmúlt száz év során rengeteg lébényi és környékbeli lakosnak kínált lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére. Dalolnak itt diákok, tanárok, óvónők, mérnökök, családapák és családanyák – sőt, egész családok is. Innen is ered egykori karnagyunk elnevezése: „az éneklő család”.


A tárcavezető köszönetét fejezte ki a meghívásért s a különleges élményért, melyet a jubileumi koncert pillanataiban átélhetett.


Kovács Gábor Lébény polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy Lébény városában 20 civil szervezet működik, közülük van már több jubiláló egyesület is. Mint mondta: Mindig nagy tisztelettel állunk a múlt követői előtt. Köszöntjük a Liszt Ferenc Vegyeskart is a „szépkorú” szervezetek között. Majd a lébényiek nagyrabecsülése és hálája nevében ajándékot adott át a Vegyeskar karvezetőjének, Lenzsér Imrénének.


Pető Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke Babits Mihály idézetével köszöntötte a kórust, majd elmondta: a közösen eltöltött időn túl a közösségeket a magyar kultúra tartja össze. A kettős ünnepre vonatkozóan kiemelte: a generációról generációra átívelő munka átörökíti a mindazt a tudást, melyet a közösség a kezdetektől hordoz magával. Ettől fejlődik, válik egyedivé és megismételhetetlenné, igazi családdá ez a szervezet.


Lenzsér Józsefné Andrea, a Vegyeskar kórusvezetője a 100. évfordulóra kiadott Kiadványt ismertetve szemelgetett a 100 éves történelemből. Felidézte: A kerek évforduló mindig egy kicsit szigorúbb számadásra készteti az embert. Mérlegeli, vajon mit tett le az asztalra. A különleges jubileummal kapcsolatban megjegyezte:

A zene élménye a közönségé, a kóruszene, az egymásra való odafigyelés élménye, az egymásra hangolódás, együttgondolkodás, s ennek együttes átélése pedig a kórustagoké, melyet nem cserélnének fel semmi másra. Ennek az éneklésnek megtartó ereje van!

A jubileumi koncerten a Liszt Ferenc Vegyeskar a karnagyok személyén keresztül mutatta be a kórus történetét.

Forrás: Am SajtóFotó: Bánhegyi István