Maximális védelem Szigetközben

Az Aktív Magyarországért és a Duna Régió Víziturisztikai Szövetség közös támogatásával egy különleges mentő és kereső drón kerül átadásra az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület részére október 15-én Ásványrárón, Az eszközt elsősorban életmentésre kívánják használni.

Az átadó rendezvényen jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében hangsúlyozta:

Felelősek vagyunk mindazokért, akik Szigetközben élnek vagy ide látogatnak!

Kifejtette: Szigetközt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tette fel Magyarország turisztikai térképére közel 10 évvel ezelőtt. A mai turisztikai látogatószám egyre növekvő adata annak a kormányzati munkának köszönhető, amit az ő tevékenysége övez és hordoz. Ez a kormány felelőssége. A mi felelősségünk, hogy a saját életünk és az ide érkező emberek számára hogyan tudunk biztonságot nyújtani.

Elmondta azt is:

Szigetköz egy jól kidolgozott koncepció mentén fejlődik, melyhez a térség polgármestereinek közös gondolkodása, együttműködése feltétlen szükséges. Mindezek eredményeként ma már 3-500 ember van hétvégente a vizeken. Fejlődik a kereskedelem, a helyi gazdaság, az idegenforgalom és a turizmus. A megnövekedett lehetőségeknek valamint a 21. századi igényeknek megfelelően a biztonságra is egyre nagyobb figyelmet kell fordítani.

Az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület a most birtokába került eszközt életmentésre kívánja használni. A térség teljes területét, amely 200 négyzetkilométer, 100 méter magasságból át tudják kutatni drón segítségével, így gyorsan meg tudják találni a segítségre szorulókat.

Ehhez a munnkához is sok sikert és erőt kívánt a önkénteseknek, továbbá köszönetet mondott azoknak, akik szabadidejükben tűzoltó és polgárőr egyesületben vesznek részt, hiszen erőfeszítéseiken túl dolgoznak a közöségért. Mint mondta: A mai átadás az összefogásnak megint egy jó példája, ahol a Kormány szándéka, az Aktív Magyarország és a Magyar Vízitúra Klaszter egymásra találása a biztonságos túrázást szolgálja.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszédében hangoztatta:

Szigetköz a magyarországi vízi turizmus egyik fellegvára.

A kormánybiztos a ma átadott drón fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá hangsúlyozta: Fontos az infrastruktúra fejlesztése és a marketing. Felidézte a vizi vándortábor lehetőségeit, melyek nagy előnyökkel járnak a vizi turizmusban jártas települések számára. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban jelentős változás történt Szigetközben, az idei nyáron pedig már a Mosoni-Duna tudatos  és tervezett nyitását is meg tudták tervezni. Mint mondta: „Azok a legjobb kezdeményezések, ahol helyi civil kezdeményezésre indulnak a projektek. Szigetközre pedig elmondható, hogy nagyon jó összefogás adja a fejlődés kulcsát.

Popp Rita, Ásványráró polgármestere kifejtette:

A turizmussal együtt jár a biztonság. Fontos, hogy aki ellátogat hozzánk, az maximális védelemben részesüljön.

Kiemelte: az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület látja a turizmushoz kötődő szerepét és fontosnak tartotta ebben a témában is a fejlődést és ez már az előző eszközbeszerzéseikben is bebizonyosodott.

A településvezető köszönetet mondott Magyarország Kormányának valamint az önkénteseknek, akik azt vállalják, hogy az új tudást megszerezve rendszeresen a település, a térség és a turisták rendelkezésére állnak.

Klemencz Henrik, a Magyar Vizitúra klaszter alapítója úgy fogalmazott:

A mai nap a legalkalmasabb arra, hogy bemutassuk, hogy a fejlesztéseket, a technológiát és a vízi túrázást hogyan lehet ötvözni, ennek biztonságát fejleszteni. A Magyar Vizitúra klaszter olyan gazdasági társaságokból, civil szervezetekből, szervezőkből áll, akik 10-20 éve emberek tucatjait viszik vízre. A szervezet nevében kaptuk azt a lehetőséget, hogy vízbiztonsági eszközök vásárlását támogassuk önrész befizetése mellett. Szigetköz térsége jelenleg a legfelkapottabb vízi túrázási hely, ahol nagyon sok ember van vízen. Hozzáfűzte azt is: a tűzoltókkal, mentőkkel és az önkéntes szervezetekkel nagyon jó kapcsolatuk van, több túrát is biztosítottak, bajba jutott embereket húztak ki.

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok szintén megköszönte az önkéntes tűzoltó és polgárőr Egyesületnek azt a tudatos munkát, melyet már tíz évvel ezelőtt elkezdtek, és abba az irányba mentek, hogy a mentést illetve az önállóan beavatkozást fogják előtérbe helyezni. Beszédében hangsúlyozta: A tudatosság arról szól, hogy megszervezték azt az oktatást, amely alapján megkaphatták a területet és védhetik, utána fejlesztették a különböző beavatkozó rendszereket, és hiánypótlásként a felderítés maradt, mely a mai nappal került be az eszköztárba.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István