Megemlékezés a holokauszt 80 éves évfordulóján Mosonmagyaróváron

A mosoni zsidók elhurcolására a holokauszt emlékév kapcsán kiemelt rendezvénnyel emlékeztek idén Mosonmagyaróváron.

A kegyeleti megemlékezés nincs kiemelt napokhoz kötve. Apró dolgokkal és a mindennapokban történik.  – emelte ki beszédében Radnóti Zoltán, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az újbudai Bét Sálom zsinagóga főrabbija. Arra emlékeztetett továbbá, hogy az emlékezés lélekben, hitben, eltökéltségben szilárdul meg. Őseink iránt érzett tiszteletünk valamint a következő generáció iránt érzett felelősségünk egyaránt van jelen a mindennapjainkban, a nyelvünkben, az emlékezetünkben – kitörölhetetlenül. 

A főrabbi múltidéző szónoklatában arra a kérdésre kereste a választ, hogy 80 év után milyen kötődés van bennünk, amiért évről évre felidézzük 1944 legszörnyűbb, legsötétebb pillanatait, rokonaink, barátaink, családtagjaink elhurcolását, kínszenvedéseit. 

Azért jövünk ide minden évben – hangoztatta -, hogy lerójuk kegyeletünket, hogy megálljunk egy pillanatra és emlékezzünk. Fontos üzenet továbbá, hogy mindezt gyermekeink számára is ugyanolyan értékessé és alapvető szükségletté tegyük. Ezt is meg kell tanulni, rá kell nevelni gyermekeinket a kegyelettel való megemlékezésre. Hiszen az eltelt 80 év alatt megszületett már az a generáció, akik nagyszüleiktől vagy akár szüleiktől sem hallhatnak ezekről az eseményekről. – mondta. Elképzelik, odaképzelhetik magukat, hogy megértsék, hogy érezzék, mit is jelentett ez az időszak a világ történetében, a család, a mártírok életében. De ennél is fontosabbnak nevezte, hogy „Tanuljunk a történelemből!” Tanuljunk abból, hogy mire vezet a gyűlölet, a közöny, az értelmetlen háború, amely nem kímélte a saját gyermekeit sem. Több százezer ártatlan levente halt értelmetlen halált, akik pedig csak túlélni akartak. 

Hogyan tanulhatunk a történelem által? – kérdezte. – Ha barátságban, békében, szeretetben és egymásnak kezet nyújtva élünk. Emlékeztetett: Minden háború embereket, családokat, nemzeteket, majd lassan egész kontinensek életét teszi tönkre. Hinnünk kell, hogy a jó és a józan ész győzedelmeskedik a rossz felett! Ezért vagyunk ma is itt, nyolcvan év után is, hogy kinyilvánítsuk hitünket és legnagyobb tiszteletünkkel adózzunk a holokauszt áldozatainak emléke előtt.

dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy: 

Az emlékezések legfontosabb momentuma az, hogy megfogadjuk: „Soha többé!” Ma azonban egyre inkább azt láthatjuk, hogy a gyűlölet újra és újra felbukkan. Ezért nekünk ma nincs fontosabb kötelességünk, mint a lehető leghatározottabban elítélni a gyűlöletet és a lehető legerősebben kiállni azok mellett, akik ennek elszenvedői. Mert csak a közös kiállás és az együttműködés az, amely sikeresen meg tudja akadályozni azt a folyamatot, amely emberi tragédiák sorozatához vezet. Álljunk ki továbbra is közösen egymásért, egymás mellett, mert ez a dolgunk, ez a hivatásunk!

dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere azt hangsúlyozta beszédében, hogy az emlékév többet jelent, mint a holokauszt áldozataira való emlékezést. Ezzel kapcsolatban felidézte, mennyi mindent kapott Mosonmagyaróvár városa az egykori és a jelen zsidó közösségtől. Épületeket, hagyományokat, értékeket emelt ki, melyekből – mint mondta – ma is erőt meríthetünk.

 Ligeti László, a Mosonmagyaróvári Zsidó Hitközség vezetője az emlékév kapcsán megrendezésre kerülő további programokat ismertette. Megjegyezte: Minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényekre!