Megemlékezés Boldog Batthyány-Strattmann László tiszteletére Dunakilitin

dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékező ünnepséget Dunakilitin, a „Szegények orvosa”-ként ismert gróf szülőhelyén, Dunakilitin.
A település templomában ’Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László élete’ című dokumentumfilm vetítése előtt dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntő beszédet. A tárcavezető megemlékezésében felidézte:


Nem lehet meghatottság nélkül emlékezni Batthyány-Strattmann Lászlóra. Az egész életét meghatározó és mindent átjáró hite ma is ámulattal tölt el bennünket. Gondolkodásra késztet, s arra, hogy átértékeljük tetteinket, elgondolkodjunk a létezés értelmén.
Arra tanít bennünket ma, közel száz évvel később is a szegények orvosa, hogy vele szólva valljuk: Szeretettel válik széppé az élet – mint ahogyan írta1926-ban. Batthyány-Strattmann László ezt a szeretetet élte meg orvosként, apaként, emberként. A boldogság forrását találta meg a szeretetben. S vallotta, hogy „ha boldog akarsz lenni, tégy másokat boldoggá!”

Nagy István úgy fogalmazott: A másik szó, ami az embernek eszébe jut Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról, az alázat. Soha jobban nincs szükségünk ilyen nagyszerű példaképre, mint ma, amikor a hitet, a családot kikezdte az értéktelen üveggyöngyök után kapkodó mai világ. Amikor a felszínesség uralkodott el, s az igazi érték búvópatakként bukkan néha elő.


Emlékeztetett továbbá: Dunakiliti méltán büszke szülöttjére. Ezen örökség ápolása szép teher, nemes vállalás. Én magam is büszke vagyok, hogy ilyen örökség birtokosai vagyunk, mi magyarok.


Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere köszöntőjében kiemelte: Végtelenül büszke vagyok arra, hogy Boldog Batthyány-Strattmann László szülöfalujának polgármestere lehetek. Véleményem szerint ma különösen szükségünk van olyan különleges és nagyszerű példaképekre, mint amilyen ő volt.

Boldog Batthyány-Strattmann László szokatlan módon nemesi rangúként polgári foglalkozást választott és a szemek gyógyítója lett, diplomás orvosként kórházat emelt, vagyonának nagy részét a szegények kezelésének szentelte. A gyógyítás és a segítés mellett a hit és a család voltak példamutató életének alappillérei: feleségével, Coreth Mária Teréziával tizenegy gyermeket neveltek fel szeretetben és istenhitben. Az életnyi önzetlen szolgálat és hithű munkássága oly példamutató volt, hogy 2003-ban boldoggá avatták.
II. János Pál pápa így nyilatkozott róla boldoggá avatása után: „családi élete és nagylelkű keresztényi szolidaritása lebegjen példaként mindannyiunk előtt, hogy kövessük az evangéliumot.”
A Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról készített dokumentumfilm a családtagok emlékeit eleveníti fel. Dédunokája, a ma huszonéves Batthyány Boldizsár látogatja végig azokat a városokat, helyszíneket, ahol fellelhetőek a legendás orvos életének nyomai. Dunakiliti, Köpcsény, Körmend, Felsőörs és Budapest mind jelentős állomásai Batthyány-Strattmann életútjának, akiről az unokái is mesélnek, és akinek emlékét a mai friss diplomás orvosok is ápolják.
„Hűséggel és szeretettel.” – e két szó fáklya volt életében, ami jelzőfény marad számunkra is.


A film itt tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=zt3au_j3DaM&t=1026s

Forrás: AM Sajtó