„Múzeum 140” kiállítás-megnyitó Mosonmagyaróváron

A Hansági Múzeum fennállásának 140. évfordulóját ünnepelte ma Mosonmagyaróváron, a Mosonvármegyei Múzeum erre az alkalomra megnyitott tárlatán. ’A Hansági Múzeum a város dolgozószobája’ – mondta köszöntő beszédében dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője. A továbbiakban hozzátette:

Örömmel kezdhetem azzal ezt a tárlatmegnyitót, hogy ma bizton mondhatjuk: a város és az egykori vármegye történeti-néprajzi kutatásainak legfontosabb intézménye a múzeum. Ha csak a rendszerváltást követő múzeumtörténetre gondolok, akkor ez a mondat a megnyugvásé is.

Igaz, a viharvert, történelem tépázott Mosonvármegye, mint közigazgatási egység eltűnt, kivégezték Trianonban majd 1947-ben Párizsban, de a lelkekből nem lehetett csak úgy kitépni.

A tárcavezető felidézte a múzeum történelem során betöltött szerepét. A múzeum létével, jövőképével kapcsolatban elmondta:

Mint a többi megyeszékhelyen, itt is a XIX. század utolsó negyed századában alapítottak múzeumot. A Mosonvármegyei Múzeum történetét 1882-től számítják. Attól az évtől, amikor hazafias lelkesedéstől fűtve Sőtér Ágost ügyvéd, Ivánfi Ede piarista tanár és Deininger Imre akadémiai tanár kezdeményezésére létrejött a Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet. Ennek gyűjteménye képezte a múzeum alapanyagát, amelyet a városházán, majd később a vármegye házán őrizték.

1913-ig tartott a hőskor, amikor a gyarapodó anyagnak Mosonvármegye közönsége önálló múzeumépületet emelt. Aztán a hányattatás kora kezdődött az első háborútól, s nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez 2011-ig tartott, amikor Mosonmagyaróvár immár ismét magáénak mondhatta a múzeumot. Beteljesítve azt a célt, amely az alapító atyák szem előtt lebeghetett 140 évvel ezelőtt.

2011. május 1. óta a Hansági Múzeum fenntartója Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata.  Visszatértünk hát a gyökerekhez, az intézmény ismét Mosonmagyaróvár, illetve a történeti Moson Vármegye múzeuma lett. A Hansági Múzeum kincseiből látható tárlat Mosonmagyaróvár és környékének múltját őrizve olyan feladatot tölt be, amely túlmutat jelen korunkon.

Fontos ismérvnek nevezte továbbá, hogy ahol nem becsülik meg a múltat, annak emlékeit az enyészetnek adják át, ott nem lehet teljes emberi életet élni.

Nagy István aláhúzta: A múzeum persze nem csak a szemlélődés helye, hanem a kutatásé is. Nélküle nem lehet hiteles forrásokra támaszkodó kiadványt megjelentetni, nem nőhet fel úgy egy szülőhelyére valamit is adó gyermek, hogy ne tette volna be ide a lábát. Persze arról a múzeum szakemberei, múzeumpedagógusai is gondoskodnak, hogy rendezvényekkel, korszerű kiállításokkal, vonzó programokkal csalogassák ide a város és környéke polgárait.

A Múzeum további évtizedeihez, éveihez sok sikert kívánt.

A köszöntő után Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere nyitotta meg a tárlatot. Ünnepi  beszédében kiemelve:

A Hansági Múzeum az utóbbi évtizedekben számos neves művész és kiállító tárlatával a helyi identitást erősíti a térségben. Ebben kiemelt szerepe van a múzeum vezetésének, akik időről időre élettel töltik meg a múzeum falait.

A „Múzeum 140” című tárlattal kapcsolatban megjegyezte: ez a kiállítás is kiemelkedik az eddig megszokottaktól, hiszen olyan tárgyakat láthatunk ma, melyek még soha nem voltak kiállítva. Mindezek összessége is egy igényes és komoly háttérmunkát mutatnak be számunkra.

Forrás: AM Sajtó