Nemzeti Összetartozás Napja Darnózselin

Megemlékezéssel tisztelegtek Darnózselin is június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. A köszégben dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Még ma sincs igazán szavunk arra a gyalázatra, emberietlenségre, ami a Trianon kastélyban történt, lezárandó a Nagy Háborút. Békeszerződésnek nevezni egyszerűen lehetetlen, hisz a béke megteremtésének még a szándéka sem merült fel. Helyette a bosszú, a megalázás, a megsemmisítés volt a szándék. – mondta a tárcavezető emlékezésében. – Kivéreztünk ebben a háborúban. Nem a csatatereken vesztett Magyarország, a béketárgyalások termének zöld asztalánál ontották vérét. Hiszen nem voltak idegen csapatok Magyarország határain belül.

És bekövetkezett az, aminek nem szabadott volna bekövetkezni. 1920. június 4-én a történelmi Magyarországon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban, hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbócra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek. E napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni papirost, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
Óriási volt a fájdalom.

1920 óta határok választják el egymástól a magyarságot, mégis egyek vagyunk. Összetartozunk! – emelte ki Nagy István. Hozzátette: A Magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4.-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává, kinyilvánítva, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság”.
Ennek az összetartozásnak az érzését, élményét senki nem veheti el tőlünk.

Az ünnepi beszéd után kulturális programcsokorral és koszorúzással rótták le tiszteletüket Darnózseli polgárai.

Forrás: AM Sajtó