Smart Farm projekt épület- és eszközátadó ünnepség Mosonmagyaróváron

A Széchenyi István Egyetem egyik meghatározó vállalása a „Smart Farm”, amely az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Tangazdaságában jött létre. A GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 az Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” című kiemelt európai uniós projekt, „6. Pillér-Digitális Fejlesztési Központ fejlesztése” keretében megvalósult „Smart Farm” beruházás és eszközbeszerzés.

A GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében 3 típusú szakmai tartalomra összesen bruttó 951.039.049 Ft összeg került felhasználásra.

Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban – ez az alapgondolat határozza meg mindennapjainkat, oktatási intézményeink jelenét, a magyar vidék és az egész agrárium jövőjét. – mondta köszöntő beszédében dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a Smart Farm projektnyitó rendezvényén Mosonmagyaróváron.

Kifejtette: A mai agrárium következetesen dolgozik azon, hogy a korábbinál korszerűbben, versenyképesebben tudjon gazdálkodni, sikerrel menjen végbe a már zajló nemzedékváltás. Nagyobb lendületet vehessen az élelmiszeripar fejlesztése és széles körű együttműködés jöjjön létre az élelmiszer termékpályák szereplői között. Ezen kitűzött céljaink elérésének záloga az agráriumot jellemző összefogás, hiszen az ember és a technológia együtt jelenti a siker kulcsát.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara két évszázada fontos szerepet játszik Magyarország agrár-felsőoktatásában. Minőségi képzései és kutatás-fejlesztési tevékenysége során számos, az ágazatban meghatározó céggel működött már együtt.  – mint mondta – Ennek eredménye a mai ünnep is, hiszen a majdnem egy évvel ezelőtti megállapodás után itt a megvalósult beruházás, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Tangazdaságának legújabb fejlesztése, a „Smart Farm”.

Hozzátette továbbá: Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan új képzési centrumot adhatunk át Mosonmagyaróváron, amely egy komplex, az agrárágazat által elvárt valamennyi fejlesztési igényt kielégít. Így lehetővé válik, hogy az itt tanuló hallgatók a gyakorlatorientált oktatási környezetben a legmodernebb eszközökkel ismerkedhessenek meg.

Prof. Dr. Palkovics László,  a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte a Széchényi Egyetem és az Albert Kárméz Mosonmagyaróvári Kar összefonódását, annak kezdeti lépéseit, valamint a mára kialakult gyümölcsöző együttműködés eredményeit. Kiemelte: Ma már világosan látszik, hogy ha a technológiát összekacsoljuk az agráriummal, azaz a digitális agrártechnológiákkal, akkor abból olyan innováció és gazdasági platform jön létre, mely hosszú évekre előrevetíti az élelemiszergazdaság folyamatos fejlődését.

Dr. Solymár Károly Balázs Energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a Smart Farm: „Programozd a jövőt!” informatikai képzés célja, hogy ez az életpálya minél vonzóbb legyen az egyetemen tanuló hallgatók részére. További célként említette a valós feladatok, valós problémamegoldásokban való aktív részvételt, mert mint mondta: „Ezeknek valós társadalmi hatása van!”

A köszöntőbeszédek után Dr. Drotár István, a Digitális Fejlesztési Kompetenciaközpont vezetője valamint Dr. Tóth Tamás a Agrár és Élelmiszeripari Kutató Központ vezetője mutatták be egy rövid előadás keretében a Smart Farm projekt jelenét és 2030-ig realizált terveit.

Az esemény zárásaként a Széchenyi István Egyetem és az Axiál Kft. együttműködési megállapodást ír alá, melynek keretében fontos szerepet szánnak a több tudományterületet is érintő gyakorlati képzések és tanfolyamok szervezésének, amelyeket nemcsak az egyetemi alap- (BSc), mester- (MSc) és doktori (PhD) képzésben részesülő hallgatók, hanem a gazdálkodók, a mezőgazdasági cégek és szaktanácsadók számára is elérhetővé tesznek. Az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés területén is szeretnék bővíteni a meglévő szakmai együttműködéseket, mint pl. hazai és EU-s pályázatok benyújtását, közös szellemi tulajdon hasznosítást vagy laboratóriumi vizsgálatokat.

Forrás: AM Sajtó