Sólya átadás Győrzámolyon

2021. március 5-én, pénteken délután került sor az újonnan kiépített sólya átadó ünnepségére Győrzámolyon, a Mosoni-Duna partján. Az eseményt dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Pulai Nikoletta, Győrzámoly polgármestere, valamint Takács Péter, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének elnöke is megtisztelte jelenlétével.

Nagy István miniszter beszédében elmondta,

az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy tárcaközi együttműködésekkel a lehető legnagyobb mértékben éljünk a természeti erőforrásaink által nyújtott lehetőségekkel és fenntartható módon hasznosítsuk Magyarország megújuló energiaforrásait, hiszen édesvíz kincsünk számos kiaknázatlan lehetőséget tartogat még számunkra az öntözés, a horgászat, a sport, az egészségmegőrzés, a vízi turizmus és élet számos más területén.

A víruskrízis hatására a horgászat – mint egyénileg is folytatható szabadidős sporttevékenység – a korábbinál is nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. A Győrzámolyon korszerűen kiépített, biztonságos sólya ezért is szerez nagy örömöt a horgászoknak, a vízi sportok kedvelőinek, valamint a túrázóknak egyaránt.

Ehhez kapcsolódóan a miniszter kiemelte, milyen példaértékűnek tartja, ahogy Győrzámoly Község Önkormányzata meghallotta a helyiek igényét és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségével összefogva, közösen támogatott beruházás keretében megépítette a sólyát.

„A beruházás – amelynek kivitelezését a horgászok saját munkájukkal maguk is segítették – találkozik a szaktárca céljaival. Feladatunk a természetes vízi, horgászati célú halgazdálkodás továbbfejlesztése, a mintaterületek környezetének rehabilitációja, a hal-élőhelyek fejlesztése, illetve e tevékenységek támogatása is

– mondta az agrárminiszter.

Az ágazati törvény módosítása óta számos állami feladatot a Magyar Országos Horgász Szövetség (röviden: MOHOSZ) lát el, illetve a halgazdálkodás fő állami bevételét jelentő díjak is közvetlenül a szövetség bevételét képezik. Ennek megfelelően 2019 óta horgászturisztikai fejlesztésekre fordítható forrásokkal is gazdálkodhatnak. Mindemellett az elmúlt két évben az Agrárminisztérium mintegy 310 millió forinttal támogatta a MOHOSZ különböző programjait az „Állami halgazdálkodási feladatok támogatása” című előirányzat keretéből. Ugyanebből a keretből az Állami Halőri Szolgálat működtetését 60 millió forinttal segítette a szaktárca 2019-ben, tavaly pedig már 200 millió forintot biztosítottak a Szolgálat folyamatos működéséhez, fejlesztéséhez.

Nagy István beszédében elmondta:

„A kormány a gazdaság minden területén arra törekszik, hogy új ajtókat nyissunk ott, ahol a pandémia egyet bezárt. A vészhelyzeti intézkedések keretében tavaly 800 millió forint értékben telepítettünk magyar halat az állami tulajdonban lévő vizekbe. Az egyedi intézkedés a haltermelők és a nemzeti kincsként nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek halállományának fejlesztését egyaránt szolgálta”

Az éjszakai horgászat kérdéséről is említést tett a miniszter. Elmondta, a MOHOSZ már korábban egy többlépcsős megoldási javaslatot is kidolgozott az éjszakai horgászat fokozatos engedélyezésére. A tárgyban egyeztetésre is sor került az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével.

„Egy konstruktív egyeztetés során a felek abban állapodtak meg, hogy 2021. március 15-ig továbbra sem engedélyezhető az éjszakai horgászat, de a hónap közepén, az aktuális járványügyi helyzet ismeretében újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Bízom benne, hogy a horgászok hamarosan újra napszaktól függetlenül foghatnak halat. A járvány legyőzéséig azonban továbbra is kérem a horgásztársadalom türelmét!” – hangsúlyozta.

„Kívánom, hogy a páratlan szépségű környezetben megvalósított beruházás élénkítése a horgász-, a vízi- és a sportturizmust a Mosoni-Duna győrzámolyi szakaszán, ezáltal segítse a települést, a megyét a gazdaság újraindításában!” – zárta szavait az agrárminiszter.

Takács Péter, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének elnöke elmondta, nagy örömére szolgál, hogy az önkormányzattal együttműködve sikerült egy olyan beruházásban szerepet vállalniuk, amellyel ebben a gyönyörű környezetben kedvezhetnek a horgászoknak, a horgászturistáknak, illetve a vízi sportok kedvelőinek egyaránt. Továbbá említette azt a kivételes összefogást és együttműködési szándékot, amely minden fél részéről szükséges volt ezen beruházás megvalósulásához.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István