Szigetközi Gulyahajtás 2019

Május 3-án rendezték meg Dunaszegen az 5. Szigetközi Gulyahajtás ünnepét, mellyel mára újra hagyományt teremtettek a térségben. A mintegy 100 magyar tarkából és borjúból álló gulyát idén is Szomolyai László gazda birtokáról terelték ki.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője idén is örömmel vett részt az eseményen. Köszöntőjében is ezt hangoztatta:

Örülök annak, hogy olyan hagyományt élesztenek újra Dunaszegen, ami ennek a térségnek is a sajátja.
A mezőgazdaság, az agráriumban való dolgozás nem szakma, hanem életforma, életmód. Minden hagyományunkat, kultúránkat, az egész életvitelüket, magyarságunkat ehhez igazítjuk, ebből eredeztetjük.

.

Az agráriumban ma azon dolgozunk, hogyan lesz még sikeresebb a magyar tarka, még elterjedtebb ez a szarvasmarha fajta Magyarországon, s bizton mondhatom, hogy nagy jövő előtt áll.

Babos Attila Dunaszeg polgármestere megnyitó beszédében kiemelte:

Az 5. Szigetközi Gulyahajtás ünnepével minden egyes gazda előtt szeretnénk tisztelegni, aki vállalja azt a sok-sok nehézséget, amely állattartással és mezőgazdasággal jár.

.

Rácz Károly, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének nevében elmondta

Nagy örömünkre szolgál, hogy ezen a kihajtáson a magyartarka kerül kihajtásra. Ez a fajta veszélyeztetett fajtaként szerepel ma Magyarországon, de bízunk abban, hogy lényegesen szebb és nagyobb jövője lesz.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesületének 1400 körüli tagja van, mintegy 32.000 tehén tartozik ezeknek a gazdáknak a tulajdonába, ezen kívül még becslésünk szerint kb. 20.000 körüli magyartarka van az országban.

Mi tenyésztők azon dolgozunk, hogy minél inkább megfeleljen ez a fajta a kor kihívásainak. Attól, hogy őshonos és veszélyeztetett, az  nem jelenti azt, hogy olyannak kell maradnia, mint kétszáz évvel ezelőtt volt. A tenyésztők arra törekszünk, hogy ismert származású, kellőképpen jól tenyésztett, megfelelő tenyésztői értékkel rendelkező tenyészbikák álljanak rendelkezésre és a tenyésztők megtalálják számításaikat a magyartarka tartásában.

A gulyahajtás előtt Gyökér Gyula atya áldotta meg az állatokat.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Bánhegyi István