Trianon emlékmű avatás Börcsön

Minden év május utolsó hétvégéjén emlékeznek meg Börcsön azokról a hősökről, akik a II. világháborúban életüket adták hazájukért. 2021. május 30-án a helyiek egy újabb műalkotás avatásával tették emlékezetesebbé ezt a vasárnapot, Trianon eseményeit felidézve avatták fel a község új Trianon sziklaszobrát.

A rendezvényen tiszteletét tette dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

Valahányszor emlékművet állítunk, érdemes feltennünk a kérdést, pusztán emlékezni szeretnénk a múltra vagy építőköveket akarunk faragni a jövőnk talapzatához, a múltbéli esemény tapasztalatiból. Kiváltképp igaz ez, ha olyan fájdalmas történelmi tragédiának állítunk emléket, mint Trianon.

Az agrártárca vezetője felhívta a figyelmet arra is: A történelem számtalanszor megtépázta az országot, de olyan még nem fordult elő az elmúlt ezer év során, hogy a földművesek nem szántották volna fel Magyarország földjét, nem vetettek, nem arattak volna.

Magyarország Alaptörvényéhez híven a kormány felelősséget visel az anyaország határain kívül élő magyarok sorsáért. Minden egyes magyar ember – lakóhelyétől függetlenül – része a nemzetközösségnek. Ennek törvényi elismerése a kettős állampolgárság kiterjesztése. Így emelkedik jogerőre a bennünk élő összetartozás őrzése.

A mai napon azokra emlékezünk, akik összetartották az elmúlt 101 esztendőben nemzetünket. Óvták és ápolták anyanyelvünket, kultúránkat, történelmünket, cserepekre tört életünk megannyi darabját.

Kiemelte:

Merítsünk erőt mindazok példájából, akik a veszteségek számbavétele mellett arra összpontosítottak száz évvel ezelőtt, hogy a megmaradt erőforrásokból miként állíthatják talpra Magyarországot. Jövőbe vetett hitüknek köszönhetően hazánk ma erős, biztonságos, a gazdaság, az agrárium számos területén európai uniós összehasonlításban is kiemelkedően teljesítő ország.

Az 1920-ban történt események előzményeit és következményeit Nagy András történész elevenítette fel a helyszínen megjelent emlékezők számára. Mint mondta:

A magyarság a történelem folyamán öt vérző igazán sebet kapott: Muhi, Mohács, Kismajtény, Világos és Trianon. Ez az öt seb nem a kiválasztottság isteni szimbóluma volt, hanem valóságos, öt halálos szúrás. Trianon egy olyan esemény, mely gyökeresen megváltoztatta a történelmet, s ezzel együtt országunk, nemzetünk sorsát. Megértéséhez ismerni kell a hozzá vezető utat is.

A koszorúzás és az emlékezés virágainak elhelyezése előtt Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színművésze valamint a Börcsi Általános Iskola tanulói adtak elő emlékező műsort.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Bánhegyi István