Trianon – Ünnep és megemlékezés Dunaszigeten

2020. június 5-én került hivatalosan átadásra mindaz a helyi-értéktár gyűjtemény Dunaszigeten, mely az Agrárminisztérium által meghirdetett HUNG 2020 pályázat keretében valósult meg a településen. A program keretében felépítésre kerül egy nyitott kültéri bemutató szín a Tündérrózsa Közösségi Ház udvarán, ahol a helyi tárgyi értékek kerülnek bemutatásra. Készült egy bemutató film „Magyarok a Duna két oldalán” címmel, ami a helyi értéktár természeti, kulturális és épített elemeit mutatja be. továbbá kiépült egy mobil telefonnal használható QR kód alapú tájékoztató tábla rendszer, ami az egyes tárgyi értékek eredetéről, és helyi jelentőségéről nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek.

A kiemelt rendezvényre meghívást kapott dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntő beszédében azt hangsúlyozta:

Egy határ nem tud egy nemzetnek határt szabni! Trianonra emlékezve minden egyes generációnak megvan a maga feladata: a miénk az, hogy emlékezzünk és hogy soha ne kövessük el még egyszer ugyanezeket a hibákat!

A Nemzeti Összetartozás Ünnepe arról szól, hogy ne a veszteségeinket hangsúlyozzuk, hanem azt lássuk meg, hogy a kialakult helyzetből hogyan tudunk kijönni nyertesen. Mindez hatalmas feladatot is ró mindnyájunkra, hiszen nem mondhatunk le egyetlen magyarról sem, éljen bárhol a világban!

Figyelmeztetett:

a határ másik oldalán élők nem önszántukból vannak ott, a történelem hozta így, de kétség nem férhet ahhoz, hogy ők is magyarok és támogatnunk kell őket abban, hogy magyarként akarnak élni. Közös hagyományaink, közös történelmünk, közös kulturális kincsünk van. Arra kell tehát törekednünk intézményesen is, hogyan tudjuk erősíteni azokat a kapcsolatot, amely a határ itteni és túloldalán élőket összeköti.

Nem tudnak nagyobb kincset adni a gyerekeknek, mint azt a tudatot, hogy ahol élnek: a kultúrájuk, a hagyományuk, a történelmük, ami igazából egész életüket elkíséri és meghatározza.

Nincs fontosabb hatalom, mint az emberi közösségben rejlő erő. Ez az, ami segít a múlt fájdalmait leküzdeni, a mában erőt adni ahhoz, hogy holnapunk legyen.

Cseh Benjamin Dunasziget polgármestere Juhász Gyula „Magyar az, akinek fáj Trianon” idézetével kezdte ünnepi beszédét, majd emlékeztetett:

Dunasziget esetében a határmegvonással baráti, családi kötelékeket vágtak el és az itteni szigetlakók gyakorlatilag hermetikusan elzárásra kerültek az anyatelepüléseiktől.

A Duna túloldalán maradt az összes épített örökség: a hivatal, a templom, az iskola, de egy dolgot így sem tudtak elvenni az itt élő közösségektől: a lelkiséget, az összetartozás tényét, valamint azokat a hagyományokat, amiket a szívükben és emlékezetükben őriznek. Dunaszigeten ezért is kiemelten fontos megemlékezni az összetartozásról és nagyon fontos a határon túli kapcsolatok felerősítése.

A túlsó parton élő közösségek a múltunk őrzői. Fontos, hogy ezt a múltbéli örökséget átadjuk a fiatal generációknak és minden eszközzel azt kell  támogatnunk, hogy az ő megmaradásukat segítsük!

A polgármester kiemelte: Hálás Magyarország kormányának, hogy különböző pályázati forrásokkal segítik a település fejlődését és így az épített örökség további gyarapodását. Köszönetet mondott az Agrárminisztériumnak és dr. Nagy Istvánnak, amiért a munkája során kiemelt figyelemmel bír Dunasziget irányába.

Az ünnepi rendezvényt koszorúzás, majd a „Magyarok a Duna két oldalán” című film bemutatója zárta.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István