Új intézménnyel bővült Lébény városa – 212,43 millió forintból épült meg a Lébényi Bölcsőde

2019. május 3-án került átadásra Lébényben a város új intézménye, a Lébényi Bölcsőde. A hivatalos szalagátvágáson Nagy István miniszter, a térség országgyűlési képviselője is tiszteletét tette. Az átadó ünnepségre sokan érkeztek, a város minden korosztályát képviselve.

Amikor az ember azt érzékeli, hogy ennyien tudnak örülni egy beruházásnak, akkor látszik igazán, hogy erre nagy szükség volt. Minden nagy dolog egy elhatározással, egy álommal, egy jó döntéssel kezdődik. Ez a jó döntés Lébény esetében arról szól, hogy akarnak város lenni!

A kormánynak az a célja, hogy ne legyen akadálya a munkavállalásnak a gyerekvállalás, a gyerekvállalásnak pedig a munkavállalás. Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a családoknak, amelyekben a szülők dolgoznak és három év alatti gyermeket vagy gyermekeket nevelnek.

A tárcavezető beszédében kiemelte:

Az elmúlt években több, mint 120 milliárd forintot fordítottak bölcsődei és óvodai férőhelyekre. Ebből csaknem ötezer új bölcsődei helyeth oztak létre és 11 ezret újítottak fel, az óvodák esetében pedig több, mint 3100 új hely és több, mint 58 ezer hely fejlesztése valósult meg.

Majd hivatkozott a kormány családtámogatási rendszerének határozatára:

2017-től minden olyan településen indítani kell bölcsődét, ahol legalább öt, három éven aluli gyermek családja igényt tart a szolgáltatásra, vagy a településen negyvennél több, három évnél fiatalabb kisgyermek él.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet:

Alapvetően 3 dolognak köszönhetjük azt, hogy ma itt állhatunk: erős a magyar gazdaság, a munkának ismét van értéke és becsülete, Magyarország kormánya kiemelten támogatja a családokat és különösen a gyermekvállalást. A kormány intézkedéseivel 1,3-ról 1,5 fölé sikerült emelni a reprodukciós rátát, ám az elmúlt hetekben újabb és újabb határozatokat hozott annak érdekében, hogy segítse a gyermekvállalást, segítse a nagycsaládosokat.

Mindez megkívánja a megfelelő intézményrendszerek kialakítását. Tapasztalható, hogy új iskolai osztályok nyílnak meg, óvodák újulnak és bölcsődék épülnek. Az elmúlt két évben a megyében 25%-kal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma.

Ma már a gyermeknevelés és a munka nem összeegyeztethetetlen fogalom. Egyre több az olyan édesanya, aki gond nélkül vissza tud menni dolgozni, mert gyermeke ellátása, elhelyezése biztosítva van.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere a pályázat részleteiről számolt be a megjelent közösségnek. Beszédében elmondta:

2017-ben több, mint 193 millió forint európai uniós pályázati összeget nyert Lébény városa a bölcsőde felépítésére. A dokumentációk, engedélyek beszerzése azonban olyan elhúzódó folyamatokat indított el, melyek következménye az építkezéssel kapcsolatos költségek emelkedéseire is hatással voltak. A különbözet fedezésére pótpályázatot nyújtottunk be Magyarország Kormányának, mely 100%-os támogatást nyert. Így a teljes költségvetésünk 212,43 millió forinttal zárult.

Etzlné Lőrincz Ildikó, a Győri Egyesített Bölcsőde Intézményhálózat szaktanácsadója és Fülőp Renáta, a Lébényi Bölcsőde vezetője együtt készültek nemcsak a megjelent vendégek, szülők és nagyszülők köszöntésére, hanem a bölcsőde szakmai munkájának előkészítésére, a napi munkafolyamatok kialakítására is.

Az együttes munka során a szakmai feltételek összegyűjtésében, beszerzésében és a dokumentumok előkészítésében nyújtottak segítséget az önkormányzat számára. Alapelvük szerint a bölcsőde a családi nevelés kiegészítője. Feladata, hogy megfelelő kisgyermek nevelői modell nyújtásával szeretetteljes és derűs légkörben gondoskodjanak a gyermekek érzelmi biztonságáról.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Bánhegyi István