Ünnepi megemlékezés Mosonmagyaróváron

Gieswein Sándor halálának 100. és Közi Horváth József születésének 120. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak Mosonmagyaróváron. A Mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban celebrált szentmise után Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselő köszöntője, majd pedig  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke ünnepi beszéde hangzott el.

Nagy István köszöntőjében hangsúlyozta:

Büszke lehet az a város, aki két olyan nagyszerű embert vallhat magáénak, mint Giesswein Sándor és Közi Horváth József.

Giesswein 1905-ben kapott a magyaróvári kerület néppárti jelöltjeként mandátumot, s két évtizeden át képviselte választóit a parlamentben. S hála az elmúlt másfél évtized feltáró munkájának, róla már szinte mindent tudunk.

S ma is csodálattal gondolunk arra, hogy az első nagy háború közepette egyre következetesebben lett békepárti, s a keresztény humanizmus szellemében vetette meg a terrort. S ma, amikor egyre nehezebb kiejteni a béke szót Európában, eszünkbe juthat Giesswein tanítása, példája.

Felidézte: Nem véltelen, hogy 1947-ben Barankovics István  a Demokrata Néppárt zászlóbontásakor azt mondta róla: „A mi nagy előfutárunk Giesswein”. S nem véletlen a szobor felirata sem: „Giesswein a szeretet és a béke apostola.” Legyünk hát büszkék rá.

Közi Horváth Józseffel kapcsolatban megjegyezte:  Közi Horváth József lelkipásztori szolgálatát is Magyaróváron kezdte, de hamar elragadta őt is a keresztényszocialista szellem, s a politikai, 1939-ben a győri kerületből az Egyesült Keresztény Párt színeiben országgyűlési képviselővé választották.

A német megszállás után egyedüliként ő emelte fel szavát a törvénytelenségek ellen.

1945 után reményteli egy-két év után elhagyta az országot, s Párizsban megalapította a Magyar Keresztény Mozgalmat.

A miniszter aláhúzta: „Két olyan személyiségre emlékezünk hát itt, Mosonmagyaróváron, akik kikezdhetetlen keresztény szellemben éltek, s akik emlékét meg kell őriznünk. Büszke lehet a város mindkettőjükre, mint ahogyan a mai rendezvényt szervező Barankovics István Alapítvány, a Közi Horváth József Népfőiskola, és a KDNP helyi szervezet is büszke. Mert mindnyájan tudjuk, tudják, hogy biztos jövőt csak szilárd alapokra lehet építeni.”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Giesswein Sándor életének történelmi jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta:

A magyar történelemben ő volt az első, aki a keresztény társadalom-bölcseletet összekapcsolta a politikai gyakorlattal, s aki a keresztény társadalom-bölcselet következetes átgondolásával jutott el a politikai cselekvésig, vállalva az aktuálpolitikai cselekvéseket is.

Nyugtalan lélek volt, polihisztor, aki jelentős teológus, filozófus, szociológus, történész, író, nyelvész volt, aki a  keresztény társadalom-filozófia gyakorlati, politikai, parlamenti megvalósítását vállalta.

Hozzátette: Az ő örökségének mai napig ható, múlhatatlan tanítása az, – melyet a történelem is igazolt -, hogy ha az ő kereszténydemokráciája majd később Barankovics István kereszténydemokráciája érvényesül, akkor megmenekülhettünk volna mind a vadkapitalizmus embertelenségétől,  mind az osztály-szocializmus szenvedéseitől, embertelenségétől, később pedig a faji alapú szocializmus, a nácizmus embertelenségétől. És itt kapcsolódik Közi Horváth József mindehhez, mert ő volt az az egyetlen a Magyar Országgyűlésben, aki tiltakozott a német megszállás ellen.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Giesswein Sándor és Közi Horváth József élete bizonyítja azt, hogy az osztály alapú szocializmus és a faji alapú szocializmus lényegében és gyökerében hasonló – istentelen és embertelen.

Az ő példájuk legyen vezércsillag Magyarországon és Európában is! – húzta alá a miniszterelnök-helyettes.

A beszédek után a Giesswein Sándor emlékműnél koszorúkkal is lerótták kegyeletüket a méltóságok, majd a Városházán konferencia keretében emlékeztek az érdeklődők és szervezők a történelmi nagyságokra.

Forrás: AM Sajtó