A Magyar Falu Program keretében új út épült Püskin

Január 10-én került sor Püski belterületén a 1405. sz. út átadására. Az útszakasz a Magyar Falu Program keretén belül valósult meg. Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

A Magyar Falu Program lehetőséget biztosít a településeknek a megújulásra, jó alap az újrakezdésre.

Egy jó út nemcsak a gyorsabb és biztonságosabb közlekedést teszi lehetővé.

Ha jó egy település infrastruktúrája, kedvezőek a közlekedési és lakhatási feltételei, akkor ezek a körülmények a településen élő lakosok számának emelkedését is magukban hordozzák.

A Magyar Falu Program kiemelt célja, hogy terveket és jövőképeket vázol a vidéki települések elé.

Makai Jenő, Püski polgármestere beszámolt az útfelújítási projekt részleteiről. Mint mondta:

Nagy nap ez Püski életében! A településen élőknek régi álma volt, hogy a településen átvezető út megújuljon, hogy gyalog, kerékpárral és autóval is biztonsággal lehessen rajta közlekedni.

Az út a Magyar Falu Program mellékútrendszer felújítási programján keresztül valósult meg.

Az út alapja 30 cm betonalap réteg, melyet 5 cm alapozó aszfalt- és egy kopóréteg borít. Az útfelújítás része a négy új buszmegálló peron is, mozgáskorlátozott feljáróval.

A beruházás hatással van a falura. – folytatta gondolatait a polgármester –Püski Önkormányzata családtámogatási rendszerén belül minden 40 évnél fiatalabb beköltöző pár részére 300.000 Ft vissza nem térítendő támogatást, gyermekszületés esetén 50.000 Ft, a gyermekek helyi óvodába való beíratásakor pedig újabb 50.000 Ft támogatást biztosít a helyi lakosok számára. Elmondta azt is, hogy az utóbbi két évben 17 gyermek született a településen.

A falu határán pedig a vállalkozások számára került kialakításra ipari szolgáltató terület, ahova kedvező feltételekkel várják az érdeklődőket.

Az útfelújítás kivitelezője a STRABAG Általános Építőipari Kft. volt.

Forrás: AM sajtóFotó: Bánhegyi István