Bokrétaünnep Kunszigeten

Régi hagyomány éledt újra Kunszigeten. Bokréta-ünnepre gyűlt össze a település lakossága, hogy megünnepeljék:az új, Tündérkert Bölcsőde újabb kivitelezési szakaszába érkezett.

Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

A Kormány kiemelt szerepet tulajdonít a bölcsődék létesítésének. 2017-től követelmény, hogy minden olyan településen indítani kell bölcsődét, ahol legalább öt, három éven aluli gyermek családja igényt tart a szolgáltatásra, vagy a településen több mint negyven olyan kisgyermek él, aki még nem töltötte be a harmadik életévét.

Kiemelte:

Cél, hogy a települések így élhetőbb környezetet teremtsenek a családoknak, és nem mellékes az sem, hogy helyben tartsák a fiatalokat. Szeretnénk elérni, hogy a családoknak ne kelljen dönteniük a gyermeknevelés és munkavállalás között, hiszen egyszerre megoldható a kettő.

A képviselő emlékeztette a jelenlévőket: Kunsziget Önkormányzata 2010-ben megalapította a Kunszigeti Gyermekellátó Társulást, s létrehozta a Manóvár Családi Bölcsődét. Azonban már akkor tudták, hogy a hét főre tervezett intézmény kicsi lesz, sokkal nagyobb az igény az ellátásra. Az új, 24-28 férőhelyes bölcsőde építése idén februárban kezdődött el.

Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere köszöntőjében utalt arra, hogy a most épülő beruházás már most kicsinek bizonyul, hiszen a Manóvár Bölcsődével és Tündérvár Óvodával együtt összesen 60, 3 év alatti kisgyermek elhelyezését oldják meg. Továbbá biztatta a település lakosságát, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Kunsziget tovább fejlődjön, s minél több család költözhessen a faluba.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Kunsziget az utóbbi két évben, valamint a közeljövőben közel 750 millió forint értékű beruházást valósít meg. Ehhez külön köszönet illeti Magyarország kormányát, hiszen a támogatások nélkül nem valósulhattak volna meg ezek a fejlesztések. A beruházások között szerepel az iskola felújítása, egy új kerékpárút- kiépítése, iparterület-fejlesztés, útfelújítás, valamint egy sportpark átadása is.

Az ünnepség végén közösen tűzték fel szalagokat a bölcsődések, óvodások a jelenlévő képviselőkkel, a kivitelezés munkatársai pedig méltó helyére emelték a bokrétafát.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István