Egyszerűségében rejlik a Ladikos Fesztivál titka

2019. június 8-án újra megnyitotta kapuit az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvénye, a 14. Ladikos Fesztivál. A hivatalos műsort Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg.

Azért jövünk ide évről évre, hogy egyszerűen csak jól érezzük magunkat! Olyan értéket sugároz ez a rendezvény, aminek párja nincs. A maga egyszerűségében, a maga nagyszerűségében, minden cifraságtól mentesen közvetíti azokat az értékeket, amely a népi kultúránkból adódik.

Ettől igazán nagyszerű és ezért van az, hogy az ember bárhol van a világban, a Ladikos Fesztivál mindig egy irányadó pont.

Csaplár Zoltán Mecsér polgármestere köszöntőjében a kezdeti időkre is visszaemlékezett:

14 év elég hosszú idő. Ezalatt a szervezők mindig nagyon jól dolgoztak és olyan minőségi programot tudtak összeállítani, hogy a Ladikos Fesztivál híre még határainkon túl is elért. A rendezvényekből sok barátság is köttetett, így elmondható, hogy erkölcsileg is nagyon értékes.

Az 2019-es évre vonatkozó műsorról pedig így nyilatkozott:

A kultúra összekötő híd az emberek közötti kapcsolatteremtésben. A néptánc, a népzene a Kárpát-medence magyarjainak összekötő láncszeme. Ezt a láncszemet, ezt a kapcsot mindig erősíteni kell, hisz ezt az őseinktől örököltük. Mindent meg kell tenni ezután is azért, hogy az őseinktől örökölt kultúrát műveljük, továbbvigyük és a fiatal nemzedéknek tovább adjuk!

Ladikos Fesztivál mára az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé vált: évről évre mintegy száz fellépőt és több ezer látogatót vonz magához. Megálmodója és szervezője Henics Tamás. Az idei év két kiemelt fellépője: Sebestyén Márta és Andrejszki Judit.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Bánhegyi István