Hídavatás Mosonmagyaróváron

2020. augusztus 4-án került átadásra Mosonmagyaróváron a felújított, 2 sávosra bővített Lajta-híd átadása. Az eseményen részt vett dr Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

A tárcavezető beszédében elmondta:

25 éve készül arra a város, hogy ez a pillanat bekovetkezzen. A felújított Lajta-híd átadásával nélkülözhetetlen beruházás valósult meg, amely óriási lehetőséggel bír valamint további gazdasági növekedést és életminőség javulást hordoz magában a város és a környék lakossága számára.

Gyakran mondták: az utak találkozásánál található Mosonmagyaróvár. Ez igaz ma is, hisz ha belegondolunk, hogy a Budapest – Bécs – Pozsony – Prága autópálya összeköttetés nemrég teljessé vált, és hogy milyen fontos szerepet kap a térség ezen a közlekedési tengelyen, akkor azt is látjuk, hogy ez a híd nemcsak a Lajta túlpartján található városrészt kapcsolja be a régió vérkeringésébe. Nem egy híd a sok közül, hanem a legfontosabb.

Továbbá kiemelte:

A kormány beruházásában az autópálya építések teljessé váltak. Mindez olyan lehetőséget hordoz magában Mosonmagyaróvár gazdasági életének fejlődésére, amely már ma nyomot hagy a város mindennapi életében is. Ennek egyik lenyomata a ma átadott híd elkészülte is.

A városnak azonban további fontos közlekedésszervezési kérdésköröket kell megoldani az elkövetkező időszakban. Olyan útkorszerűsítéseket és fogalomszabályozásokat kell végrehajtania, amely a jelenlegi közlekedést mind tovább segíti. – hangsúlyozta Nagy István.

dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy minden műtárgy és épület avatása különleges alkalom, de egy hídavatás nagyon ritkán előforduló esemény. Ennek a hídnak több, mint 25 éves története van, mely igazodik a város fejlődéséhez. A Lajta-híd már az első önkormányzat közlekedési koncepciójának része volt.  Ma pedig már több, mint három lakótelep is kiépült a híd két partján, így a felújítás nélkülözhetetlenné vált.

Egy városnak meg kell érni erőben, egészségben arra, hogy egy 600 millió forintos beruházást önerőből meg tudjon valósítani. Ezért is olyan különleges a mai nap és ez a beruházás, mert az elmúlt 30 év történetében talán ez a legnagyobb pénzügyi tranzakciót igénylő beruházása, amelyet minden támogatás és pályázat nélkül valósított meg a város.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a feladataik itt nem érnek véget. Tovább dolgoznak azon, hogy ezt a hidat össze tudják kötni az északi forgalommal, hogy az város alkalmas legyen az egyre növekvő autók számának befogadására.

Bella Tamás, a hidat építő Kútház Kft. ügyvezetője, miután hivatalosan is készre jelentette a Lajta-hidat. Elmondta, hogy az átadási folyamat 2020. július 20-án lezárult, mely után az illetékes Hatóság átvételi eljárásával a forgalomba helyezés megkezdődött, majd az engedélyeztetés után a hidat július 24-én nyitották meg a közlekedés számára.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István