Pannónia Kincse LEADER Egyesület ünnepi közgyűlés Abdán

Ünnepi közgyűlést tartott Abdán a Pannónia Kincse LEADER Egyesület, ahol sor került a Pannontáj-Sokoró Natúrpark megállapodás aláírására Dr. Nagy István Agrárminiszter és Szabó Zsolt Pannónia Kincse LEADER Egyesület elnöke részéről valamint egy újabb hosszútávú Együttműködési megállapodás aláírására a Széchényi István Egyetem és a Pannónia Kincse LEADER Egyesület között helyi termékek, nyitott porta hálózat, gyakornoki program témakörben.

Dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte:

A Magyar Kormány legfontosabb célja a magyar gazdaság erősítése, a munkahelyek védelme, a magyar vidék gazdagodása és gyarapítása. A LEADER program a vidékfejlesztési támogatáspolitika egyik tartópilléreként hosszú évek óta szolgálja a vidéki Magyarország fejlődését. A Vidékfejlesztési Program lezárásához közeledve a 2014-ben kezdődött jelenlegi LEADER program is zárul, de helyét átveszi a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló új kezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy a következő években országosan összesen 105 Helyi Akciócsoport vesz  majd részt a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv LEADER programjának megvalósításában.

A tárcavezető felidézte: A Vidékfejlesztési Program keretében 2017. október 31. és 2023.08.07. között összesen 843 db helyi felhívás jelent meg. 2023. november 2-ig mintegy 64 milliárd forint összegben történt kötelezettségvállalás, amely 13 ezer támogatott kérelmet jelent.

Hozzátette: A sikertörténet tehát nem áll meg!

A Pannónia Kincse Egyesülettel kapcsolatban elmondta: a szervezet mozgatórugói a munkaszervezetben dolgozó kollégák, az elnökség, a térség polgármesterei. Számokra lefordítva a Pannónia Kincse Egyesület által elért kimagasló eredményeket az is alátámasztja, hogy a részükre meghatározott közel 945 millió Ft fejlesztési forrás tekintetében 105%-os kötelezettségvállalás történt.

Szabó Zsolt a Pannónia Kincse LEADER Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Leader Szervezetek alapja és gerince az önkormányzatok, a virilistás vállalkozók, az egyházak és a civil szervezetek. Az ő együttgondolkodásuk, együtt tenni akarásuk mind hozzájárulnak a vidék gazdasági, kulturális, innovációs és turisztikai fejlesztéséhez. Erről a sokszínűségről szólnak az eredményes Leader projektek.

Az elnök a következő ciklus megvalósítási feladataival kapcsolatban elmondta: Változatlan minőségben dolgoznak majd a versenyképes és élhető vidék bemutatásáért.

A 2014-2020 programozási időszak eredményeit Németh Tamás munkaszervezet vezető mutatta be.

A Magyarországi Natúrparkokról Dr. Pető Péter a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke tarto rövid előadást.

Forrás: AM Sajtó