Regionális Polgárőrnap Halászin

2020. június 29-én rendezték meg a hagyományos Regionális Polgárőrnapot, melynek idén a Győr-Moson-Sopron megyei Halászi község adott otthont. A meghívott vendégeket Csaplár Zoltán, a Országos Polgárőr Szövetség Önkormányzati elnökhelyettese, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke fogadta, aki Pintér Sándor belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelének felolvasásával nyitotta meg hivatalosan a találkozót.

Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntő beszédében először a Magyar Kormány köszönetét tolmácsolta a polgárőrök felé a pandémia idején nyújtott helytállásukért, kiváló munkájukért. Mint mondta:

A polgárőrök egészségüket kockáztatva, erejüket megfeszítve álltak helyt nap, mint nap a koronavírus ideje alatt. Ezért külön köszönet, elismerés illeti őket!

Kitért arra is, hogy a polgárőrök önként vállalt kötelességként, időt és energiát nem kímélve dolgoznak azért, hogy fenntartsák a közrendet és kivegyék a részüket a bűnmegelőzésből. Szabadidejüket, szabad kapacitásaikat áldozzák fel a biztonságunk és a kényelmünk érdekében. Feladataik azonban túlmutatnak a közbiztonság megteremtésén, tevékenységünk széles skálán mozog.

Nélkülözhetetlen szerepük van a rendőrség, az önkormányzatok és a lakosság összekapcsolásában.

Ezeket az együttműködéseket intézményesítik a kölcsönös megállapodások is, amelyek az állami- és civil szervezetekkel teszik hatékonyabbá a munkát. Mindezeknek köszönhetően élvezik a helyiek bizalmát és kivívták tiszteletüket.

Kiemelte: A közbiztonság hatalmas érték, amit legtöbbször természetesnek veszünk, pedig ez sokak felelősségteljes és áldozatos munkája garantálja számunkra.

A polgárőrök önként vállalt karitatív munkája komoly bajtársias és hazafias hozzáállásról tesz tanúbizonyságot. Ma alkalmunk van köszönetet mondani egész éves munkájukért. Kívánom, hogy a jövőben is maradjon töretlen lendületük és odaadásuk!

Végül arra az együttműködésre hívta fel a figyelmet, mely korábban kialakult az Agrárminisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség között. Ennek a keretszerződésnek a megújításáról számolt be a miniszter, melynek alapján 40 millió forinttal támogatják a külterületi szolgálat erősítését, fenntartását.

dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a pandémiás helyzetet értékelve elmondta: Magyarország polgárőrei a veszélyhelyzet alatt jelesre vizsgáztak, valamennyi civil szervezet számára példaértékű tevékenységet mutattak fel. Rendkívül nagyra kell értékelni azt a karitatív munkát, melyet ebben az időszakban végeztek.

  • a polgárőrök országosan, naponta húszezer adag ételt szállítottak a rászorulók részére
  • e mellett a közterületi szolgálatokat is maximálisan elvégezték
  • a három hónap alatt összesen 2 millió szolgálati órát teljesítettek a járványügyi szolgáltatás mellett.

Mindez idő alatt egyetlen koronavírus megbetegedést sem regisztráltak a polgárőrök között. A pandémia idején hétköznapi hősök születtek

– húzta alá beszédében az elnök, majd kifejezetten megköszönte a belügyminisztérium segítségét, a magánszemélyek, civil szervezetek és vállalkozók felajánlásait.

dr. Károlyi László, a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója arról beszélt, hogy a polgárőrség Magyarország közbiztonságának szerves része. a postabiztonság szempontjából rendkívül fontos eleme. A polgárőrök áldozatkészséget tanúsítanak a posta munkájának segítésében. A főigazgató emlékeztetett: idén 20 millió forinttal támogatja a Magyar Posta a polgárőrök munkáját.

A köszöntők után az elismerések, kitüntetések átadása következett.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István