Termény- és virágkiállítás Mosonmagyaróváron

Nagy hagyományra tekint vissza a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre által szervezett Termény- és Virágkiállítás Mosonmagyaróváron, hiszen idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az eseményt. A kiállítás fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, aki személyesen is köszöntötte a résztvevőket.

A Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör alapításától arra törekszik, hogy a kertészkedésbe, szőlő- és gyümölcstermesztésbe fektetett munka, minden egyes portán, mind jobb eredménnyel párosuljon. Művelni és művelődni, együtt valami szépet alkotni. Ebben áll a Kertbarát Kör közösségének titka.

A tárcavezető kitért arra is, hogy milyen vitathatatlan haszna van a kertészkedésnek egyéni és társadalmi szinten is.  Így fogalmazott:

Páratlan kapcsolat van kert és művelője között, hiszen:

  • folyamatos kölcsönhatásban vannak,
  • alakítják egymást kívül és belül,
  • ebben a folyamatban a kert és alkotója is folyamatosan fejlődik.

A művelt kertek szépségükkel és a belőlük származó táplálékkal a tágabb környezetük jólétéhez is hozzájárulnak.

Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy Mosonmagyaróvár város fontos egyesülete a kertbarátoké. Az elsőként alapítottak közé tartozik, amely évről-évre hallat magáról. A hagyományosan megrendezendő kiállítás pedig igazi közösségi erőt sugároz.

Munka nélkül nincs termés, nincsen gyümölcs. Ez a tárlat a munkát is ünnepli.

A miniszter gratulált és sok sikert, erőt és egészséget kívánt a résztvevőknek a jövőre nézve!

Jáni Lajos, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre elnöke a szervezet munkáját mutatta be. Beszédében kiemelte: A kertbarátok nemcsak friss virágokat, hanem zöldségeket, gyümölcsöket, gyógy- és fűszernövényeket is termesztenek valamint egyre többen folytatnak szőlő- és bortermelést is. Magyarország legszebb konyhakertje versenyre is minden évben sokan neveznek és szép eredményeket is érnek el. A 80 fős egyesület célja ennek az aktív közösségnek a megtartása, a tapasztalatcsere és a kapcsolatépítés. A szervezet minden évben több tanulmányi kirándulást is szervez, ahol kertészeti ismereteiket fejlesztik, újabb kapcsolatokra, barátságokra tesznek szert.

A hagyományosan megrendezendő Termény- és Virágkiállítás kiemelt céja a hazai termékek népszerűsítése.

dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere a város leglátványosabb, szemet és szívet gyönyörködtető eseményének nevezte a Kertbarátok Köre által szervezett kiállítást.

A kert, a növények szeretetére tanítja a kicsiket, megmutatja a nagyoknak azt, ami szép, s a felnőtteket ráébreszteni arra, hogy a befektetett munkának gyümölcse van, az időseket pedig emlékezteti arra, hogy adni, dolgozni mindig érdemes.

A mosonmagyaróvári kertművelők méltán lehetnek büszkék gyönyörű konyhakertjeikre –  emelte ki beszédében az alpolgármester -, hiszen már több helyi kert is elnyerte a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat is. Aki azonban ebben a programban részt vesz, az országos díj nélkül is győztes!

Mosonmagyaróvár, a virágzó város és Önkormányzata nemcsak a város szépítését, hanem civil szervezeteinek támogatását is kiemelt feladatának tekinti, ezért minden résztvevőt kertészeti termékekre beváltható vásárlási utalvánnyal jutalmazott.

Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató- Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. vezetője hívta fel a figyelmet arra, hogy a munka, amit a kertművelők végeznek, mennyire nemes és fontos feladat.

A kiállítás hivatalos megnyitója az elismerő oklevelek átadásával zárult.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István