Több mint száz templom újulhat meg Győr-Moson-Sopron megyében

Győr-Moson-Sopron megyében 109 templom újulhat meg 1 milliárd 660 millió forint kormányzati támogatásból – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Dunaszigeten.

   

Soltész Miklós részletezte, hogy

91 katolikus, 13 evangélikus és négy református templom, valamint egy baptista imaház újul meg.


    Emlékeztetett,

a kormány a nagyhéten döntött a magyar templomfelújítási programról, amelynek részeként csaknem 25,8 milliárd forintból 1400 hazai és további 400 Kárpát-medencei templomot rekonstruálnak.


    Az államtitkár megköszönte mindazok segítségét, akik a járvány idején a közösséget szolgálták, majd hozzátette, hogy a kormány feladata az életmentés, valamint azon programok újraindítása, amelyek az országot a korábbi években jellemezték.
    Mivel az egyének és a közösségek is bezárkóztak a járvány miatt, a „lelki újraindítás” nagyon fontos – mondta, hozzátéve, bízik benne, hogy ebben segít a templomok megújítása.
    Hozzátette: ez hatalmas feladat, amely a lelki megújuláson túl a gazdaság újraindítását is szolgálja.
    

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy

Mosonmagyaróvár, a Szigetköz és a Mosoni-sík területén húsz templomot újítanak fel két ütemben, 292 millió forintból.


    A dunaszigeti Jézus Szíve-templomon értékmegőrző és állagmegóvó felújítást végeznek két ütemben, 15-15 millió forint támogatásból – mondta.  
    A tárcavezető történelmi léptékűnek nevezte a templomfelújítási programot, mert „az egyház szolgálja a társadalom azon alapját”, amelyre biztosan lehet építeni, Európában pedig kétezer éve ez a biztos alap – jelentette ki, hozzátéve, az egyházak oktatási, nevelési és szociális területen végzett munkája példaértékű.
    

Cseh Benjamin (független), Dunasziget polgármestere elmondta, hogy a templomot 1936-ban kezdték építeni. Úgy fogalmazott: „Ha eleink akkor erő felett dolgoztak a templomért, nekünk ma kötelességünk törekvésüket és örökségüket továbbvinni.”
    

Farkas István piarista szerzetes, plébános köszöntőjében a hagyomány, az értékek és a közösség tiszteletéről beszélt, kiemelve, hogy egy templom egy egész közösséget formál.

Forrás: MTIFotó: Pelsőczy Csaba