Útfejlesztés Alsó-Szigetközben

Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő és az alsó-szigetközi településvezetők javaslatára a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés február 21-i ülésén a képviselők elfogadták azt a határozatot, mely a településeket elkerülő, jövőbeli közút megépítéséhez szükséges előkészítő munkák mielőbbi elkezdését szorgalmazza.


A szigetközi falvak ugrásszerűen megnövekedett népesedési hullámát a közúti és egyéb infrastruktúra az utóbbi években semmilyen mértékben nem követte. Az útvonalon jelentősen megnövekedett a forgalom, csúcsidőben rendszeressé váltak a dugók, a hullámokban érkező torlódás pedig Győrben is fennakadást okoz.

A mostani helyzet egyrészt az alsó-szigetközi településekről ingázóknak okoz mindennapi nehézséget, másrészt a határozat figyelembe veszi a közút mellett élő polgárok biztonságos és élhető hétköznapjai megteremtésének szempontjait is.

  • A 2×1 sávosra tervezett, kb. 12 kilométer hosszú út Dunaszeget, Győrladamért, Győrzámolyt és Győrújfalut elkerülve Vámosszabadi Szitásdomb lakóparknál kapcsolja be őket a 14-es útra. Az elkerülő megépítésével élhetőbbé válhatnak a települések, a járműtömeg megosztható, szétterelhető lenne, és kiszámíthatóbbá válna a győri forgalmi hatás is.

Németh Zoltán hangsúlyozta, az érintett települések polgármestereivel többször is előkészítő megbeszéléseket folytatott, hogy a leendő út nyomvonalát közösen rögzítsék a megyei rendezési tervben. „Már most olyan tervezet előkészítésén dolgozunk, melyben az elkerülőre a lehető legjobb módon csatlakozhatnak rá a települések, s ez az érintett falvak további bűvölését, fejlődését is szolgálja majd. Érdemes hosszútávon gondolkodva terveznünk, hiszen egy ilyen beruházás elkészülése akár 10 évbe is telhet. Ezért fontos, hogy szorgalmazzuk az előkészítést”– tette hozzá a megye elnöke.

A közgyűlés egyhangúan felhatalmazta Németh Zoltánt, hogy a kezdeményezést továbbítsa a közlekedési szaktárca és más, érintett szervezet felé, sürgetve a javasolt útvonal előkészítésének mielőbbi megkezdését.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat