1.5 milliárd forintos fejlesztésű üzemcsarnok avatás az Óvártej Zrt.-nél

Nagy István agrárminiszter november 30-án, pénteken Mosonmagyaróváron az Óvártej Zrt. új, az élelmiszeripar csúcstechnológiáját képviselő 1000 négyzetméteres üzemcsarnok avatásán, köszöntőjében elmondta:

Hazánk mezőgazdasági potenciáljának és az évszázados gazdálkodási hagyományok megőrzésének köszönhetően mára Európa élvonalába tartozunk a tejtermelésben

Másfél milliárdos saját finanszírozású beruházással épített új üzemcsarnokot az Óvártej Zrt., amelynek olasz tulajdonosai az egyik legmodernebb technológiával friss tejből készítik a Stockholmtól Lisszabonig keresett termékeiket.

1.5 milliárd forintos fejlesztésű üzemcsarnok avatás az Óvártej Zrt.-nél

Nagy István beszédében kiemelte:

Mosonmagyaróvár és a tejfeldolgozás szervesen összekapcsolódik egymással, hiszen a városban 115 évvel ezelőtt kezdődött el a sajtgyártás. A ma átadott fejlesztés nemcsak a város, az Óvártej Zrt, hanem a magyar agrárium számára is jelentős lépés. Az iparágat érintő nehézségek ellenére (válságok és járványok) stabilizáltuk az állattenyésztést, benne a szarvasmarha ágazat helyzetét.
Az állatállomány száma 2011 óta rendületlenül növekszik, a felvásárolt tehéntej minőségén túl, mennyiségében is jelentős pozitív változás látható. 2010 éves mennyiségéhez képest 17%-os növekedésről beszélhetünk. A hazai állattenyésztés egyik legnagyobb gazdasági súlyú ágazatának kibocsájtása a tavalyi évben már 171 milliárd forint volt.   

Továbbá hangsúlyozta: Az ágazat egészére jellemző növekedés megtartásához a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, amely az ágazat folyamatos megújulásával érhető el.

Az élelmiszeriparban komoly technológiai verseny zajlik. A sikeres gazdálkodáshoz, a tej előállításához alkalmas természeti környezet és a hagyományokat, modern szakmai ismereteket ötvöző tudás mellett, nélkülözhetetlenné vált a technológia korszerűsítés.

. A ma átadott fejlesztés nemcsak a város, az Óvártej Zrt, hanem a magyar agrárium számára is jelentős lépés.

Ebben a felfokozott versenyben döntött úgy az Óvártej Zrt. menedzsmentje, hogy megvalósítja a 1,5 milliárd forint értékű beruházását, amely egyszerre fejlesztés és innováció. Fejlesztés, hiszen kényelmesebb és biztonságosabb munkakörnyezetet teremt és innováció, mert a beruházás energiahatékony és környezetkímélő módon képes a termelést megduplázni.

Közölte: Az Agrárminisztérium éppen ezért egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára. A felhívás keretében 40 milliárd forint az élelmiszer-feldolgozó üzemek, 10 milliárd forint pedig borászati üzemek fejlesztésére használható fel.

A miniszter köszöntőjében biztatta a vállalat vezetőségét, hogy folytassák a fejlesztéseket, erősítsék az olasz tejipar jó hírét Magyarországon.

Az 1903-ban alapított sajtgyár öt éve, 2013-ben került a Valcolatte családi cég tulajdonába.

Az új 1000 négyzetméteres üzemegységében stracchino és mozzarella készül. – mondta a megnyitón Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. igazgatója. 

Az elmúlt 5 évben cégünk az új tulajdonosi kör tőkeinjekciója segítségével egy nehéz és veszteséges helyzetből profittermelő céggé tudta kinőni magát. Az innovációknak köszönhetően a magyarországi termelést energiahatékony és környezetkímélő módon dupláztuk meg az elmúlt három év során – tette hozzá.

Az 1903-ban alapított sajtgyár öt éve, 2013-ben került a Valcolatte családi cég tulajdonába. A hazai és a környező országok sajtkínálatának bővítését az olasz tulajdonosok friss tejből és a magyarországi munkaerő megtartásával valósítják meg. 

Mosonmagyaróvár és a tejfeldolgozás szervesen összekapcsolódik egymással, hiszen a városban 115 évvel ezelőtt kezdődött el a sajtgyártás.

Fehérhé dr. Bodó Mariann, Mosonmagyaróvár város jegyzője a tradíciókra hívta fel a figyelmet. Mint mondta:

a bicentenáriumi évének végéhez közeledő magyaróvári gazdasági akadémián kezdte el írni Ujhelyi Imre a sajtgyártás történetét. Az Óvári sajtot azóta a mosonmagyaróvári és a megyei értéktár is az elsők között emelte a helyi értékek közé, mely ma már a nemzetközi piacon is méltón megállja helyét. A vállalat gazdasági sikerei így nemcsak a város, hanem az ország számára is megbecsülést és elismerést adnak.

Az ünnepélyes megnyitót üzemlátogatás és a helyi specialitások kóstolása zárta.

Készül a mozzarella…

Fotó: Stipkovits Veronika