39. Óvári Tudományos Napok konferencia

39. alkalommal rendezték meg Mosonmagyaróváron, az Óvári Tudományos Napok konferencáját a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvár Karán. A jeles eseményt dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta:

Végtelenül fontos a mai világban, hogy közösen gondolkodjunk a jövőről, mert a kihívások óriásiak. S ki kell mondanunk azt is, ha eredményesen és versenyképesen akarunk gazdálkodni, úgy, hogy teremtett világunk minőségének állapotát megőrizzük és javítsuk, akkor az apáink módszere nem elég. S ez bizony nagyon nagy feladat!

Fontos, hogy keressük a megoldásokat, mert csak közösen, részenként találhatjuk meg azokat a szempontokat és eszközöket, amelyekkel sikeresen vehetjük fel a versenyt! A kihívásokban pedig meg kell lássuk a lehetőségeket!

Azt remélem, hogy ez a konferencia is hozzájárul ahhoz, hogy ezeket az eredményeket minél hamarabb megtaláljuk és a kihívásokra minél pontosabb és eredményesebb válaszokat adhassunk.

Prof. Dr. FRIEDLER FERENC egyetemi tanár, a Széchenyi István Egyetem rektora beszédében azt hangsúlyozta, hogy egy egyetem hírnevét alapvetően két dolog határozza meg: az összteljesítmény és a kiemelkedő értékek. Az összteljesítmény  – mint mondta – a működésük alapján keletkezik, amely stabil működést, kiváló infrastuktúrát és hatékony szervezetet biztosít. A kiemelkedő értéknek azt tekinthetjük, ha valamiben a világon vagy Európában a legjobbak vagyunk. Itt aláhúzta 1818, az első európai agrárfelsőoktatási intézmény megalakulásának jelentőségét. Hozzátette: Azon dolgozunk, hogy több olyan irányvonal legyen, amiben Európában vagy a világban elsők lehetünk.  A precíziós mezőgazdaság egy olyan terület, amelyben nemcsak elsők lehetünk, hanem meghatározói ennek a területnek.

Prof. Dr. VARGA LÁSZLÓ Doktori Iskola vezető a Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszertudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola nevében köszöntötte a jelenlévőket. Az iskolavezető beszédében felidézte, hogy az Országgyűlés 20 évvel ezelőtt, 2003. november 3.-át a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította, mert gróf Széchenyi István 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egy évnyi jövedelmét a Magyar Tudóstársaság létrehozása céljára, ezáltal lehetővé téve a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Aláhúzta: Méltán tekinthetjük tehát novembert a tudomány hónapjának, melynek része a mai, 39. Óvári Tudományos Napok konferencia is.

A továbbiakban arra bátorította a konferencia résztvevőit, az egyetem phd- és kutató-hallgatóit, hogy helyezzenek kiemelt hangsúlyt a tudományos eredményeik minél szélesebb körben való megismertetésére hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Forrás: Am Sajtó