Megújult a Bezenyei Művelődési Ház

Idősek napi rendezvénnyel egybekötött két sikeres LEADER és egy Magyar Falu Program pályázat projektzáróját tartották meg november 17-én Bezenyén. A többszörös ünneplés célja – ahogy Márkus Erika, Bezenye polgármestere fogalmazott -, hogy immár megújult környezetben tudják tiszteletüket kifejezni a község szépkorú lakossága felé.

A polgármester beszédében kiemelte: Különleges nap a mai, hiszen sokat dolgoztunk azért, hogy ez az épület, a falu közösségi színtere megújulhasson.

Ehhez több támogatást is igénybe vettek. Összesen 9.720.572 Ft LEADER és 10.259.000 Ft Magyar Falu Program pályázati forrást, melyet közel négy millió forint önkormányzati önerővel is kiegészítettek. Ez egyik Leader tender folytán új burkolatot kapott a fogadó terület, felújításra került a vízvezetékrendszer és a vizesblokkok, a kor kihívásaink megfelelően korszerűsítették a fűtésrendszert. A másik elnyert pályázatból a hangosítási és színháztechnikai műszaki eszközök, a beltéri bútorzat, egy fűnyírótraktor, és egy laptop beszerzése történt meg. A 2020-ban elnyert Magyar Falu Program pályázati összeg által a Művelődési Ház homlokzata, a fedett előtér megépítése és a nyílászárók cseréje valósult meg.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett az eseményen. Köszöntőjében pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egy település életét három fontos infrastrukturális építmény határozza meg: a templom, az önkormányzat valamint a Művelődési Ház. Aláhúzta: mivel mind a három közösséget teremt, szerves része egy adott település kultúrájának, amely egyre inkább hangsúlyosabb szerepet kap. Olyan találkozóhelyek, melyek segítenek megőrizni identitásunkat, gyökereinket, értékeinket, hagyományainkat. Kiváltképp fontos ez Bezenyén, ahol a gradistyei horvát kultúra a mai napig fontos része az itt élők mindennapjainak.

Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat alelnöke beszédében személyes kötődésű emlékeit is felidézte, majd úgy fogalmazott: Bezenye lakossága egy erős, múltban gyökerező és a jövőt dédelgető összetartó közösség, ahol olyan kultúrmisszió folyik, mely példaértékű a térségben.

A ma átadott fejlesztésekhez minden felszólaló külön gratulált és méltatta Bezenye Község Önkormányzatának munkáját.

Forrás: AM Sajtó