Ápoló technikumi képzés indul Mosonmagyaróváron

Hat évfolyamos, technikusi oklevelet adó általános ápoló képzés a Széchenyi István Egyetem, a fenntartásában működő Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola, a Győri Tankerületi Központ és intézménye, a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium, valamint a  Karolina Kórház együttműködésével valósul meg. Az erről szóló megállapodást január 31-én írták alá az intézményvezetők Mosonmagyaróváron, a Kossuth Lajos Gimnáziumban.

Dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője az ünnepélyes aláíráson elmondta:

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház a szívügyünk!

Több éve dolgozunk az intézmény fennmaradásáért, az ide tartozó betegek minél szakszerűbb kiszolgálásáért! Fontos és megkerülhetetlen kérdés ebben az ügyben az orvosok és ápolók biztosítása, hiszen ők alkotják az egészségügyi ellátás bázisát.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház az ausztriai munkerő-elszívás miatt kifejezetten nehéz helyzetbe került. Ezért erre a problémára folyamatosan keressük a hosszú távú megoldásokat.

A mai együttműködési megállapodás is ezt a célt szolgálja. Az együttműködés keretében itt áll mellettünk a Győri Tankerületi Központ, a Széchenyi István Egyetem, a győri Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola és a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium is azért, hogy elindulhasson Mosonmagyaróváron is egy ápolói szakmát adó technikumi képzés.

Úgy gondoljuk, hogy a 6 évfolyamos, helyben indított, szakirányú képesítést nyújtó oktatási rendszer képes lesz megoldani a gyakorlati képzőhellyé kinevezett mosonmagyaróvári Karolina Kórház szükséges szakmai feltételeit.

„A Széchenyi István Egyetem nagy figyelmet fordít arra, hogy képzéseivel a valós munkaadói igényekhez igazodjon és hozzájáruljon a térség szakember-utánpótlásának biztosításához. Az intézmény az egészségügyi dolgozók képzésében is fontos szerepet játszik nemcsak a felsőfokú, de a középiskolai oktatásban is” – fogalmazott dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi-egyetem általános és oktatási elnökhelyettese. Hozzátette, Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete számára az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása a Karolina Kórház kiemelt feladata, ahol kulcsfontosságú, hogy az általános ápoló végzettségű szakemberek rendelkezésre álljanak. „Ebben jelent segítséget az egyetem szerepvállalása, amelynek fenntartásában működő győri Szent-Györgyi Albert-középiskola kihelyezett képzéseként valósul meg a mosonmagyaróvári ápolóképzés” – húzta alá.

„A hat évfolyam teljesítése után érettségi és technikusi szakképzettség megszerzésével zárul a képzés, amelynek során a diákok átfogó anatómiai, élettani és klinikumi ismereteket szereznek. Az oklevél birtokában felnőtt-, csecsemő- és gyermekápolási feladatokat is el tudnak látni. Az alap- és a kórházi ellátásban, az otthonápolásban, a geriátriai és a hospice onkológiai ellátásban egyaránt tevékenykedhetnek ápolóként” – mondta el az új képzésről Pákozdi Magdolna, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum igazgatója. Hangsúlyozta, a diákok számára jelentős előny a szakképzési ösztöndíj, a duális képzési rendszer, a külső gyakorlati képzőhely és a szakképzési munkaszerződés is. „Az Európai Unió által elfogadott végzettség biztos elhelyezkedést jelent az itt végzettek számára” – hangsúlyozta.

Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a ma aláírt együttműködés a nyitottság, az együttgondolkodás ünnepe is. Mint mondta: „Nagy öröm, hogy olyan jelentős és kíváló oktatási intézmények szerepelnek ebben az együttműködésben, ahol magas és emelt szinten valósulnak meg mind az általános, mind a szakmai tárgyak oktatása. Ez rövid, közép és hosszú távon is biztosítja az projekt sikerességét.