Átadták a Kiserdei Bölcsődét Dunakilitin

Október 25-én délelőtt került sor a 175 millió forint állami támogatással épült Kiserdei Bölcsőde átadó ünnepségére Dunakilitin. Az eseményt többek között dr. Batthyány-Strattmann László családja, dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője valamint Széles Sándor kormánymegbízott is megtisztelte jelenlétével.

A 24 férőhelyes új intézmény hiánypótló szolgáltatás volt a falu életében, így az átadó ünnepség igazi ünnep a község számára.

Ezt emelte ki beszédében Nagy István miniszter is, aki hangsúlyozta:

Két-három évtized múlva a település jövőjét azok a gyermekek fogják meghatározni, akik ezen épület falai között nőnek majd fel. Nem mindegy tehát, milyen körülményeket biztosítunk számukra. Ide kapcsolódik szorosan Batthyány-Strattmann László életútja és példája is, aki a mai napig meghatározó személyiség Dunakiliti életében. Ezek az alapok mind hozzátesznek ahhoz az ünnephez, hogy ma Dunakilitin bölcsődét avatunk.

Minderre szükség van azért is, hogy az itt élő családok boldogulni tudjanak, hogy a gyermekek 21. századhoz méltó körülmények között, minőségi környezetben és biztonságban tudjanak felnevelkedni.

Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy

Minden korban, minden körülmények között azt a feladatot, ami ránk bízatott, el kell végeznünk! Nem várhatunk másra!

Ehhez kívánt minden résztvevőnek erőt, kitartást és jókedvet.

Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere Márai Sándor egyik idézetével kezdte ünnepi avatóbeszédét, majd a beruházás részleteiről adott tájékoztatást a résztvevőknek. Ebben kiemelte:

Együtt, közös akarattal, összefogással valósították meg az új épület megépülését.

Az Önkormányzat 2019. február 1-jén kapta meg a hivatalos értesítést a nyertes pályázatról, mely 175 millió forint támogatásról szólt.  Ehhez további önerőt is vállalt a település, így került teljesen kiépítésre a ma felavatott épület, amellyel régi álom vált valóra. A 24 férőhelyes bölcsőde építése 2019. október 2-án kezdődött el és 2021. januártól kezdi meg működését 7 fő dolgozóval. Az intézményben 20 hetes kortól vállalják a gyermekek ellátását 3 éves korig. A 331 négyzetméteres épületbe Dunakiliti, Feketeerdő, Dunasziget és Bezenye településekről várják a kisgyermekes családok jelentkezését.

A polgármester ezután külön kiemelte az építésben, kivitelezésben résztvevő vállalkozók, szakemberek sorát, akik a precíz munkával, kiemelkedő teljesítményükkel járultak hozzá a mai nap még ünnepibbé tételéhez, amely így határidőre elkészült és Dunakiliti újabb gyöngyszemévé vált.

Széles Sándor kormánymegbízott arról beszélt: a történelem során mindig vannak olyan emberek és helyek, melyek az idő múlására emlékeztetnek. Dunakilitin a Szigetköz, a Duna értéke mindig is kiemelt jelentőséggel bírt. Ehhez azonban különösen fontos az itt élők hangja, mely az értékek megőrzésére és ápolására hívja fel a figyelmet. Számos fejlesztésre és beruházásra kerülhetett így sor az elmúlt években, melynek a mai nap is kitűnő példája. Kiemelte: Mindez kellő összefogás és akarat nélkül nem megy! Ehhez gratulált és kívánt a jövőre nézve is még több kitartást és további jó eredményességet!

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István