Komposztáló konténerben gyűjtik a zöldhulladékot a Móra iskolában, Mosonmagyaróváron

A Komposztálás Ünnepnapja előtt egy nappal, október 9-én adták át a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola számára azt a komposztáló edényt, mely a zöld- és szerves hulladékok feldolgozására alkalmas eljárással, vegyszermentesen képes lebontani az iskolában felhalmozódott zöldhulladékokat.  Az eseményre az Országos Iskolakert-fejlesztési Program keretein belül került sor.

A diákoknak Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is beszédet tartott az Agrárminisztérium ez irányú munkájáról, a környezettudatosság fontosságáról, külön kiemelve azt, hogy a jövő generációjának milyen fontos szerepe és felelőssége van a természetközeli gondolkodásmód elsajátításában.

Mindezeknek a környezeti nevelés az egyik legfontosabb gyakorlóterepe. – hangsúlyozta, majd hozzátette:

A tankertek gondozása azt az élményt nyújtja a diákoknak, hogy nemcsak az iskola tanítja, neveli őket, hanem ők is tehetnek azért, hogy „a második otthonuk” minél barátságosabb, természetközelibb legyen.

A környezeti nevelés azonban túlmutat a környezetről szóló ismeretátadáson, hiszen a diákok itt egészben és részleteiben is láthatják, mekkora felelősségük van közvetlen és közvetett környezetük alakításában.

– tette hozzá a miniszter.

A komposztálás előnyeiről Pásztor József, a Humusz Maximusz Egyesület elnöke beszélt az iskola tanulóinak, miközben interaktív óra keretében a diákokkal együtt meg is töltötték az első komposztálóedényt. Az elnök beszámolójában kitért arra, hogy a komposztálás a Compastor®-technológia szerint történik. Ez egy olyan zöld technológia, ami figyelembe veszi a környezetvédelmi előírásokat, vegyszermentes és környezetbarát. Ezen kívül jól illeszkedik a tanulók környezettudatos neveléséhez, szemléletformálásához, továbbá elősegíti, hogy a zöld- és szerves hulladékokra, mint zöld javakra tekintsenek. Kiemelte:

A helyben keletkezett zöld javak, helyben történő feldolgozása, komposztálása, felhasználása az iskolakertben, a virágosításban, parkosításban klímavédelmi célokat is szolgál.

Az iskolák a kertjeikben jó minőségű szerves anyaghoz jutnak, megtermelik saját maguknak a ,,virágföld,, szükségleteiket.

Dr. Makk Zoltán, a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója elmondta: az iskola negyedikes évfolyama már évek óta foglalkozik az iskolakert ápolásával, ennek továbbfejlesztése több lépésben történik. Ehhez kapcsolódik a mai rendezvény is, amely újabb izgalmas dolgokat mutat be a diákok számára.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István