Bicentenáriumi zárórendezvény és díjátadó a mosonmagyaróvári egyetemen

Nagy István agrárminiszter május 25-én délután Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar bicentenáriumi ünnepség zárórendezvényén mondott hivatalos köszöntő beszédet.

Sikeres mezőgazdaságot csak a tudomány segítségével lehet művelni. A magyaróvári Alma mater az én anyaiskolám is. Itt teljesedett ki bennem az a vágy, hogy az agráriumnak szenteljem az életemet.

A mi egyetemünk sosem volt nagy egyetem. Sosem voltunk több százan, több ezren, de valahogy mégiscsak sava-borsa, ízesítője, oltott vesszeje vagyunk a magyar agráriumnak.

A tárcavezető beszédében kiemelte:

Csodálatos hivatást választottunk mindnyájan: azt a földet művelni, amely táplál bennünket, s Isten minden teremtményét, amely kalászt és szőlőt terem a dolgos ember keze nyomán.

Fennállásának kétszázadik évfordulóját ünnepli a Gazdasági Akadémia, amely a hosszú idő alatt számtalan névváltozáson ment át, de bennünk csak Akadémiaként él tovább. Büszkék lehetünk, hogy Magyarország első agrárfelsőoktatási intézményében végeztünk.

Minden emberen, gazdászon nagy felelősség van. Én is egy vagyok az óvári gazdászok közül, ezzel a felelősséggel teszem a dolgom minden nap. Jó érzés ehhez az összetartó családhoz tartozni!

Kívánom, hogy az óvári gazdász legalább olyan fogalom legyen, mint az elmúlt két évszázadban

Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar dékánja a nap 3 rekord teljesítményére hívta fel a figyelmet:

  • Magyaróvári Akadémia 200 éves, Európa legidősebb agrárfelsőoktatási intézménye
  • a Széchenyi Egyetem az ország legdinamikusabban fejlődő egyeteme
  • és külön köszöntötte, hogy egy egyetemről még sosem volt egyszerre, egy napon, egy helyen ennyi volt és jelenlegi hallgató

Fazekas Imre a Gazdász Szövetség elnöke is köszöntötte a közel ezerötszáz fő résztvevő vendéget:

Jóleső érzés körbenézni és köszönteni ilyen sok gazdászt. Gazdász Szövetségünk nevében kívánom, hogy  a mai napot örömmel töltsék el és vigyék jó hírünket!

A köszöntőket követően a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara dr. Nagy István miniszter részére Bicentenáriumi Emlékérmet adományozott a jubileumi emlékév tiszteletére.

Mint Fazekas Imrétől elhangzott:

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a rendszerváltás utáni 3. minisztert adhatja az országnak a mosonmagyaróvári akadémia és bárhol járunk az országban, erre csak büszkék lehetünk!

Az ünnepségen kitüntető elismerésben részesült Nagy Frigyes  nyugalmazott miniszter is, 80. születésnapja alkalmából.

A bicentenáriumi évet Földesi Péter rektor zárta szavaival:

Úgy gondolom, hogy méltó modon sikerült megünnepelni a 200 éves évfordulót, ami októbertől májusig tartott. Ez a 200 éves Akadémia a nagykorúságát már végképp elérte, és abban reménykedünk, hogy az a nagyon sok fiatal, aki ma itt van, ezt a hagyományt tovább viszi.

Ez az egy éves ünnepségsorozat belső tartást, közös felelősséget és sok vidámságot adott, valamint alkalmat arra, hogy átgondoljuk a múltat, a jelent és a jövőt, ami előttünk áll.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Bánhegyi István