Börcsi Faluszépítő és Kulturális Egyesület összefogása a győri kórházért

A Győr mellett található Börcs község kulturális és faluvédő egyesülete és önkormányzata novemberben jótékonysági kezdeményezést hirdetett, hogy így támogassák a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Az akció keretében több, mint egymillió forint gyűlt össze, melyet december 11-én adtak át a kórház számára.

A rendezvényen részt vett dr. Nagy István miniszter, Börcs község örszággyűlési képvilselője is, aki köszöntőjében méltatta a kezdeményezésben részt vevők munkáját. Mint mondta:

Rendkívüli időket élünk, ahol soha nem látott kihívásokkal kell szembenéznünk. Azon túl, hogy ez az adomány jótékony célokat szolgált, a közösség gyökerét is erősíti. A szám, mely szerint 880-an hozzájárultak a felajánlott összeghez azt mutatja, hogy szinte minden börcsi család adománya benne van. Ez fantasztikus dolog!

A felajánlás azt a célt szolgálja, hogy segítse azok munkáját, akik nap, mint nap emberfeletti módon vesznek részt a járvány elleni küzdelemben és védekezésben. Köszönet Börcs minden polgára számára, hogy ennyire fontosnak tekintik a segítségnyújtást és képesek jó célokért dolgozni!

Rácz Róbert Börcs község polgármestere is a köszönetre helyezte a hangsúlyt beszédében.

Sokan vagyunk, akik karácsony táján jó érzéssel segítenek a rászoruló embereken vagy azokon, akik tevékenységeikkel megérdemlik a kiemelt figyelmet. Mint mondta: megtiszteltetés volt a felkért művészek adománya, a lakosság pénzbeli juttatása, de még nagyobb köszönet jár azoknak, akikért a gyűjtés szerveződött.

Dr. Tamás László, a Petz Aladár Megyei Oktató Kárház főigazgatója, főorvos hangsúlyozta:

Felemelő érzés, hogy a civilek akkor is gondolnak ránk, amikor nem betegek. Ennél jobb érzés nincs a világon! A COVID játvány idején mindez kiemelt jelentőségűvé válik, amelyért hálásak vagyunk! Ebben a projektben 880 ember gondolt ránk, s arra, hogy segítse mindennapi munkánkat, amit a járvány megfékezése jegyében végzünk. Ennél már csak az a felemelőbb, hogy oda tudjuk adni azoknak, akik a frontvonalban tevékenykednek, így még jobb munkakörülményeket tudunk biztosítani számukra.

Csordás Adrienn, a Petz Aladár Megyei Oktató Kárház ápolási igazgatója arról beszélt, hogy

a felajánlott összegből a járványügyi ambulancia dolgozói számára biztosítanak komfortosabb munkaruhát és védőpapucsot, az ambulanciára pedig fertőtleníthető ágyneműket szereznek majd be.

A kezdeményezés Facebook csoportjához 855-en csatlakoztak, és olyan jóakarú, híres emberek, sportolók, művészek mondtak igent az első hívó szóra, mint Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház művésznője, Dukai Anett és Gábor, a Bro’n’Sis Tánciskola alapító vezetői, Jakabos Zsuzsanna olimpikonunk, Vajda Péter, Pedró és a Pedró Pékség, Hegedűs Bori és Tempfli Erik duója, Töreky Zsuzsi az Aranykapu zenekarból, Markó-Valentyik Anna, a Vaskakas Bábszínház művésznője, Priskin Tamás, a Győri ETO FC csapatkapitánya. Velük a Tudásépítők ingyenes előadásait követően 8 estén keresztül láthattak, hallhattak előadásokat, beszélgetéseket azok, akik 3.000,- Ft-tal támogatták az adománygyűjtést. Voltak olyanok, a szervezők örömére nem is kevesen, akik a tavalyi jótékonysági Mikulásfutás távját futották vagy gyalogolták le, az érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően az idei évben nem együtt, tömegesen, hanem egyénileg. A futásban résztvevők a nevezési díjjal gyarapították az egyesület direkt erre a célra nyitott alszámláját, ami a december 9-i zárásra 1.015.540,- forintot mutatott.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István