Összefogás a Karolina Kórházért és a térség betegeiért

20 millió forint értékben adományozott mobil röntgengépet Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestülete 2020. december 18-án a mosonmagyaróvári Karolina Kórház részére. Az esemény azonban nemcsak emiatt volt kiemelt jelentőségű. dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője további jó hírrel érkezett mind az intézmény, mind a térségben élők – közel 100.000 embert érintő betegellátás – számára.

A mai nehéz, pandémiás helyzetben az egyik legnagyobb érték az összefogás és a segítőkészség. A COVID19 járvány olyan helyzetet idézett elő, mely a kórház működését nehezíti.

A miniszter arra utalt, hogy a Karolina Kórház – két altatóorvosának koronavírus megbetegedése miatt – 2020. december 16-tól nem tudja kiállítani azt a szakember protokollt, ami az intézmény zökkenőmentes működéséhez szükséges. Ennek következtében egyes részlegek fekvőbeteg ellátása ideiglenesen leállt.

Kiemelte: A helyzet megoldása ügyében egyeztetést folytatott dr. Kásler Miklós miniszterrel (Emberi Erőforrások Minisztériuma) és Horváth Ildikó államtitkár asszonnyal, melynek következményeként az az ígéret fogalmazódott meg, hogy 2020. december 21-től átvezénylésre kerül két altatóorvos a mosonmagyaróvári egészségügyi egységbe, s így a kórház normál működése visszaállhat a megszokott rendbe.  

Szólt arról is, hogy az itt élők bíznak a Karolina Kórházban, szükségük van rá a biztonság és a megfelelő egészségügyi ellátások igénybevétele miatt.

A mobil röntgengép átadásával kapcsolatban elhangzott még, hogy

a kiállás és helytállás példaértékű Mosonmagyaróváron, kiváltképp a 123 éves Ipartestület munkássága és összefogása. Az általuk megvásárolt és felajánlott orvosi eszköz tovább emeli a kórház műszaki ellátottságának színvonalát.

Winkler Károly, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke elmondta: Az összefogás és együttgondolkodás, a közös tenni akarás eredménye az, hogy az eszköz beszerzésének megfogalmazódását követő harmadik napon már rendelkezésre állt a röntgengép vételárának 80%-a. Hangsúlyozta azt is, hogy civil szervezetük számára kiemelten fontos, hogy olyan szakemberek és olyan szakellátás legyen Mosonmagyaróváron, mely a térség érdekeit, értékeit a legjobban tudja képviselni, ezzel is biztosítva a megfelelő szolgáltatások precíz és magas színvonalú ellátását.

Dr. Bertalan István, a Karolina Kórház főigazgatója arra hívta fel a figyelmet a köszönetnyilvánítás után, hogy a COVID járvány jelentősen megnövelte a gépek és szakemberek terhelhetőségét, melyek nélkül valóban akadozhat a minőségi ellátás. Külön örömként jegyezte meg, hogy ebben az évben második alkalommal érkezik a civil szféra felől jelentős támogatás a kórház számára, mely további erőt ad a mindennapok küzdelmeihez. A nehézségek kiküszöbölése valamint a problémák mielőbbi megoldása ügyében is az összefogást emelte ki, mely meggyorsítja és mihamarabb biztosítani tudja nemcsak a technikai, hanem a szakember-ellátásban adódó nehézségeket is. Céluk, hogy minél teljesebben tudják ellátni helyben a lakossági igényeket.

Széles Sándor kormánymegbízott a mobil röntgengép helyi üzembe helyezésének jelentőségét emelte ki, mely a továbbiakban a mosonmagyaróvári és Mosonmagyaróvár környéki betegek érdekeit szolgálja. Üzenetként jelölte meg a térség vezetői számára:

Csak együttgondolkodással, a segítő kezek nyújtásával és annak elfogadásával tudunk a nehéz helyzetekből mielőbb kijutni.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István