Multifunkcionális edzőcsarnok épül Mosonmagyaróváron

2021. január 15-én a mosonmagyaróvári Városháza épületében dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője jelentette be a város fejlesztési tervére vonatkozó újabb létesítmény megépüléséről szóló információkat. A bejelentés szerint:

a kormány tavaly év végi döntése értelmében 571 millió forinttal támogatja egy új, modern és minden szabványnak megfelelő kézilabda sportcsarnok megépítését Mosonmagyaróváron.

A tervek szerint idén november közepére el is készülhet a könnyűszerkezetes komplexum, amely azon túl, hogy segíti a kézilabda csapatok felkészülését – beleértve az utánpótlást is – lehetőséget biztosít a focizni és kosárlabdázni vágyó hobbi sportolók játékára is.

Továbbá a csarnokban helyet kap majd az atlétikai pálya kiegészítéseként, az atléták számára fenntartott edzőterem, öltözők és szertár. Mindezeken felül: a Kossuth Lajos Gimnázium tanulói is használhatják a pályákat a testnevelés órák alkalmával.

Nagy István elmondta:

A sportinfrastruktúra fejlesztése egy olyan közös, társadalmi cél, amely képes eredményt felmutatni rövid-, közép- és hosszútávon egyaránt. Magyarország Kormánya ezt felismerve, kettős célt tűzött ki. Egyrészt szeretnénk, ha a professzionális szinten végzett versenysportjainkban minél sikeresebbek lennénk, másrészt fontosnak tartjuk, hogy az egészséges életmód, a sport, szervesen beépüljön mindenki életébe és hétköznapjaiba. 

A legfontosabb cél Mosonmagyaróváron, hogy a felnövekvő generáció minél edzettebb, egészségesebb lehessen! Ehhez kíván minden segítséget és lehetőséget biztosítani a város.

A miniszter beszédében kiemelte:

Ahogy a szurkolók bíztatják a versenyzőket, ugyanolyan ambíciókkal és kitartással támogatja a kormány a sportolni vágyókat.

Az anyagi feltételek nem érnének semmit, ha nem lennének olyan sportot szerető, összetartó közösségek, amelyek a gyakorlatban mutatnak példát a felnövő nemzedékeknek. Mi sem bizonyítja jobban a város példás hozzáállását a sportélethez, mint hogy jelenleg 70 egyesület működik a városban.

Itt működik hazánk egyik legrégebbi egyesülete 1881 óta a Mosonmagyaróvári Gazdászok Atlétikai Clubja, de nagy múltra tekint vissza a 117 éves Mosonmagyaróvári Tornaegylet is, amely a térség legnagyobb sportegyesülete és jelenleg is négy szakosztályban működve mintegy 500 utánpótlás korú sportoló napi edzés lehetőségét biztosítja.

A kézilabda klub a régióban egyedüli első osztályú klubcsapat, sport és marketing szempontból a város és az egész régió zászlós hajója.

dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár város alpolgármestere az új komplexum távlati lehetőségeit emelte ki beszédében, hangsúlyozva:

Mosonmagyaróvárnak elfogadott sportkoncepciója van, melynek egyik fő célja, hogy kiemelt figyelmet szenteljen az élsportnak, a másik pedig, hogy megpróbálják meghatározni, hogy a városban lévő sok aktív sporttevékenység közül melyek a kiemelten támogatandó sportágak. Ennek megállapításaként a kézilabda az egyik olyan versenysport, melyet a város szeretne hosszú távon és kiemelten támogatni. Kiemelte: e mellett a sikeresen működő tömegsportok számára a városban a közelmúltban 5-6 helyen is átadásra került kisebb-nagyobb sportcentrum.

Szalai Géza építész-tervező a sajtótájékoztatón bemutatta az új épület tervrajzát és technikai elemeit. E mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai bejelentést több egyeztetés és megbeszélés előzte meg, mely alapján megállapításra került, hogy nagyon-nagy szükség lenne a 2017-ben átadott Aréra mellett egy olyan kiszolgáló sportlétesítményre, amely tovább bővítené a sportcsarnok meglévő szolgáltatásait. Aláhúzta:

Az új egységben az egyszerűség, az energiatakarékosság és a funkcionalitás dominál majd. Cél, hogy teljes mértékben kiszolgálja a város sportéletének minden területét és felmerülő igényeit.

A pályát professzionális világítással és padlóburkolattal látják el. Az épületet pedig egy olyan intenzív légtechnikai rendszerrel szerelik fel, amely óránként háromszoros légcserét hajt végre, de szükség esetén ez akár tízszeres légcserére is állítható.

Guntram Thurnher a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club elnöke kifejtette: a városnak ez egy hatalmas előrelépés, hiszen nem csupán a kézilabda csapat, de más sportágak is segítséget kapnak a beruházás által.

„A gyermekeknek sportolni kell és erre mi is igyekszünk motiválni őket. Jelenleg 9 edzőnk több mint 130 gyermekkel foglalkozik. Ezt a számot folyamatosan szeretnénk növelni, illetve a tudásukat fejleszteni. Az új csarnok felépülésével pedig ennek is tudunk még nagyobb teret adni.”

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István