A közösség a legnagyobb érték

Az emberek által létrehozott közösségek szerepét méltatta az agrárminiszter kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Kimlén, ahol a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával jelentették be, hogy 135,5 millió forint támogatást kap a térség három nemzetiségi fenntartású általános iskolája intézményfelújításra.

A közösség a legnagyobb érték, mert azok a közösségek, amelyeket „építettünk, életünk végéig elkísérnek minket

– mondta sajtótájékoztatón Nagy István, hangsúlyozva, hogy a nemzetiségi iskolák fontos feladatot látnak el: megőrzik és továbbadják a nyelvet, a kultúrát és mindazt, ami az identitásukat jelenti. „Ha ők ebben magabiztosak, akkor bátran és boldogan tudnak élni” – mondta, hozzáfűzve, hogy ez olyan, mint a szigetközi kenyér, amelyhez a vizet a Duna adja, de a sót és a kovászt a helyi nemzetiségek.

Részletezte, hogy

a Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola 48 millió forintot kapott felújításra, a rajkai Békefi Ernő Általános Iskola 28 millió forintot, a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola pedig 59,5 millió forintot.

A kimlei intézmény felújítása a Magyar falu programon keresztül valósul meg.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány 1,356 milliárd forintot biztosít helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési és kulturális intézmények felújítási munkálataira, a Magyar falu programon keresztül pedig 500 millió forint áll rendelkezésre.

A csaknem kétmilliárd forint keretösszegű támogatás beleillik a kormány újraindítási programjába

– tette hozzá.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt években kilencszeresére emelkedett azon intézmények száma, amelyeket a nemzetiségek tartanak fenn: 2012-ben 10-12 ilyen intézmény volt, ma megközelíti a százat a számuk. Többségüket, 66-ot a helyi nemzetiségi önkormányzatok tartanak fenn – mondta.
    Soltész Miklós jelezte,

arra biztatják a helyieket, hogy amennyire a közbeszerzés engedi, a felújítási munkálatok elvégzésére környékbeli vállalkozókat bízzanak meg. Ezek a fejlesztések a helyi közösségeket érintik, vagyis erősítik a helyben maradást

– emelte ki.
    Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő arról beszélt: 2013-tól vált lehetségessé, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok intézményeket vehessenek át, 2017-ben a fenntartói jog mellett a vagyonkezelői jogot, tavaly pedig a tulajdonjogot is át lehetett venni.
    „Ez tiszta jogi és finanszírozási lehetőséget jelent” – fogalmazott.
    Hozzátette: ahhoz, hogy az intézmények megfelelő állapotba kerüljenek, minden évben legalább négy-öt intézmény generálfelújítására van szükség a több más apróbb felújítási munkák mellett. Ezzel 15 éven belül el lehet jutni odáig, hogy minden intézmény fel legyen újítva – mondta.
    Kitért arra is, hogy a kimlei intézmény azon nyolc nemzetiségi önkormányzat által fenntartott oktatási intézmény közé tartozik, ahol két nemzetiségi nyelvet tanítanak, a német mellett horvátot is.
    

Csizmazia Roland, a Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy a tavaly elkezdett energetikai korszerűsítést folytatják a felújítási támogatási összegből.

Forrás: MTIFotó: Fekete István