Gyorsabb a határátkelés Hegyeshalomban

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról értesítette szerkesztőségünket, hogy tárgyalnak a hegyeshalmi kishatár nyitásáról, a személyi feltételek biztosításáról, de addig is fontos döntésről számolt be. – írta a Kisalföld napilap április 17-én.

– Folyamatosan figyelemmel kísérem a magyar-osztrák határszakaszon kialakult határforgalmi helyzetet a határbiztonság fenntartása és ezzel egyidejűleg a munkaerő folyamatos áramlásának biztosítása érdekében. Az elmúlt napokban sok észrevétel, megkeresés érkezett hozzám a munkavállalók részéről, hogy reggelente és délután hosszasan kell várakozniuk a hegyeshalmi határátkelőhelyen. Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultam a problémával – tudatta a térség országgyűlési képviselője.

Nagy István a mai napon Papp Károly rendőr altábornagy közbiztonsági főigazgatótól az alábbi tájékoztatást kapta:

„Az eddigi tapasztalatokat felhasználva, valamennyi nagy forgalmú – így Hegyeshalom autópálya határátkelőhelyen is – a határforgalom ellenőrzési rendszert úgy alakítottunk át, hogy az a terheléshez igazodva a lehető legrövidebb idejű átkelést tegye lehetővé, elsősorban a munkába járó ingázók számára. A Magyarországon átutazó külföldi vendégmunkások beléptetésének időbeli korlátozása biztosítja, hogy a legkritikusabb órákban ők ne terheljék az átkelőhelyeket osztrák viszonylatban. Emellett a személyforgalomban esetlegesen kialakuló 30 percet meghaladó várakozás esetén a rendőrség a forgalom ellenőrzését gyorsító eljárást léptet életbe, ezáltal az elmúlt napokban időnként tapasztalható hosszabb várakozási idők számottevő csökkentését várhatjuk.”

Forrás: Kisalföld