Veszélyhelyzet: Hogyan hat térségünk fejlesztéseire?

Nagy István agrárminisztert, térségünk országgyűlési képviselőjét, akit arról kérdeztünk, vajon a koronavírus okozta járványügyi helyzet milyen változtatásokat követel az év elején meghatározott tervekhez képest?

Térségünk fejlődésére, fejlesztésére 2019-ben is számos projekt indult, melyek megvalósulási határideje most jelentősen módosulhat a jelenlegi járványügyi helyzet miatt. (Németh Zoltán a GYMS Megyei Közgyűlés elnöke március 24-én azt nyilatkozta, hogy az alsó-szigetközi út megépítése biztosan csúszni fog.) Van olyan terv, ami egyáltalán nem valósulhat meg?

A pályázatírás és egyéb adminisztrációs munkák nem álltak le. A koronavírus-járvány elleni védekezés nagy energiákat köt le, a kialakult helyzethez alkalmazkodva és az egészségügyi előírások betartásával ma már szinte mindenhol a megszokott mederben folyhat a munka.

A Magyar Falu Program lehetőségei és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatait folyamatosan írják ki, így van lehetőség a térség megújítására és további fejlesztésére.

Ami a költségvetést illeti: az erőforrásokat most a járvány mielőbbi és minél kevesebb kárt okozó leküzdésének kell alárendelni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lehetne tervezni. Azon dolgozunk, hogy minden fejlesztés megvalósulhasson a térségben.

Március 28-án, szombaton Abdán, Szabó Zsolt polgármesterrel folytatott személyes megbeszélést a települési tervekkel kapcsolatban. Itt például téma volt a régóta tervezett vasúti zajvédő fal ügye, mely ugyanúgy fontos terv, de másodlagos a jelenlegi körülmények mellett. Azt gondolnánk, hogy vészhelyzet idején az országgyűlési képviselői munka háttérbe szorul a nemzetgazdasági ügyek intézése miatt. A tapasztalat ezzel szemben az, hogy ebben a helyzetben is sikerül valamiféle egyensúlyt kialakítani?

A helyi ügyek számomra éppoly fontosak, mint a nemzetgazdasági feladatok ellátása. Valóban kiemelt készültséget jelent ma az országos járványügyi helyzet, amely jelentős mértékben érinti a magyar agráriumot. Olyan új feladatok elé állít bennünket, melyeket eddig nem tapasztaltunk. Ezek megoldásán folyamatosan dolgozunk.

Gazdász emberként gondolkodom: Ha nem vetünk, nem is arathatunk.

Ezért találkoztam az abdai településvezetővel, de folyamatosan tartom a kapcsolatot a többi polgármesterrel is. Abdán számos új fejlesztés valósul meg idén: új tornacsarnok építése kezdődhet, és megújulhat a fogorvosi rendelő is. Mindezek a TOP-os pályázatoknak és a Magyar Falu Programnak köszönhetően valósulhatnak meg. A zajvédő fal megépítése egy másik projekt, ezen is közösen kell tovább dolgoznunk.

A helyben élő emberek és településvezetők továbbra is számíthatnak rám.

A kormány közös teherviselésre szólít. Mit jelent ez a településekre, a választókörzetre nézve? Mit tesz/tehet Ön képviselőként, mit tehetnek a polgármesterek és mit az állampolgárok a felelős viselkedés jegyében?

A jelenlegi helyzet mindenkitől óriási türelmet és odafigyelést igényel.

Arra kérek mindenkit, hogy tartsák be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokat és egészségügyi előírásokat.

Felelősek vagyunk egymásért, a környezetünkért, és a gazdaságunkért. Minden ágazatot, így az agráriumot és az élelmiszergazdaságot is kihívások elé állítja a pandémia. Egymással összefogva, közösen tehetünk azért, hogy csökkentsük a károk mértékét, és lehetővé tegyük a gazdaság minél gyorsabb regenerálódását.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy kezelje a járvány által előidézett negatív gazdasági hatásokat, de ebben a munkában kiemelt szerepe van a közös társadalmi felelősségvállalásnak is. Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a magyar munkahelyeket megőrizzük, és a hazai gazdasági szereplőket a rendelkezésünkre álló lehető legtöbb eszközzel segítsük. Csak így tudjuk ellensúlyozni a koronavírus okozta járvány negatív hatásait mind nemzetgazdasági mind pedig helyi szinten.

Március 28-tól kijárási korlátozás lépett életbe Magyarország egész területére. Sok üzlet és kereskedő bezárt a járvány miatt. Agrárminiszterként azonban a piacok újranyitása mellett érvel. Hogyan tudunk ma biztonságosan élelmiszert vásárolni?

A magyar agrárium és élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes. A gazdáknak köszönhetően a koronavírus-járvány ellenére is friss és egészséges élelem kerül a családok asztalaira. A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi termelői piacoknak, ezért azok működése a kialakult helyzetben is kiemelten fontos. Ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is ügyelniük kell a megfelelő óvintézkedések betartására.

A piacokon történő kereskedelem mind a termelők, mind pedig a vásárlók számára előnyös, hiszen a friss, egészséges magyar termékek közvetlenül jutnak el a fogyasztókhoz.

A piacra járó idősektől pedig azt kérem, hogy most lehetőleg maradjanak otthon, és bevásárlásaikhoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzatok segítségét. Fontosnak tartom azt is hangsúlyozni, hogy a vendéglátók és közétkeztetők is válasszák a hazai termékeket. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készült. Emellett az élelmiszer kiskereskedelmi láncok együttműködését is kérem a magyar termékek forgalmazásában. Tovább kell dolgoznunk, és együttes erőfeszítéseket tennünk azért, hogy a következő időszakban is fenntartsuk az ellátási lánc megfelelő működését. 

A gazdák mellett szeretnék köszönetet mondani a kereskedelemben tevékenykedő dolgozóknak is az elmúlt hetekben nyújtott munkájukért, amellyel lehetővé tették, hogy a magyar lakosság hozzájuthasson minden szükséges élelmiszerhez.

Forrás: SzigetKÖZélet MédiaFotók: drnagyistvan.hu