Közel 50 millió forint támogatásból újult meg a lébényi Városháza

Lébény Város  Önkormányzata 2016-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Közös önkormányzati hivatal épületének energetikai célú felújítására. A pályázat 2017 májusában támogatásban részesült. A részletes műszaki dokumentumok elkészültét követően az önkormányzat a közbeszerzési eljárás lefolytatást követően 2018.08.31-ig került sor az építési kivitelezésre. A Magyar Állam és az Európai Unió által nyújtott támogatás mértéke összesen 49 593 878  Ft.

A Közös önkormányzati hivatal épületének hivatalos átadójára 2019. április 5-én került sor, melyet Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is megtisztelt jelenlétével.

A képviselő köszöntő beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy település fontosnak tartja, hogy központi épülete megszépüljön, megújuljon, az mindig példa értékű, mert az önkormányzat állapotát is mutatja, s egyben jelzés értékű, mennyire gondos a gazda.

Az energetikai felújítás külön üzenet, mivel az energia és a környezetvédelmi kérdések ma különösen hangsúlyos szerepet játszanak, s itt mind a kettőre jó példát látunk. Gratulálok a megvalósításhoz!


Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője
Lébény Közös önkormányzati hivatal épületének hivatalos átadóján

Az ünnepségen részt vett Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke is, aki kitért arra, hogy az utóbbi időszakban olyan területfejlesztési forrásokat biztosít Magyarország Kormánya a térségnek, amire eddig nem volt példa. Fontos a beruházás azért is, mert egy újabb város tudja közszolgálatait még emeltebb, fejlettebb szinten ellátni.  – mint mondta – A minőségi munkát jó munkahelyen lehet végezni. Kiemelte:

az energetikai felújítás a klímavédelem szempontjából is fontos. Az itt megvalósuló energiafelhasználás csökkentéssel és zöld áram termelésével a közszolgáltatások fejlesztésén túl a megyei klímastratégia megvalósulásához is hozzájárul ez a projekt.

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott a lébényi építkezéssel, felújítással kapcsolatos állhatatos munkát, kitartást és jellemszilárdságot dicsérte, valamint azt a belső erőt, amely az itt dolgozókat is jellemzi.


Lébény Közös önkormányzati hivatal épületének energetikai célú felújítása

.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere és dr. Tóth Tünde jegyző rendhagyó köszöntőjével és szalagátvágási ceremóniával tette még emeltebbé a hivatalos ünnepséget. Az avatóbeszédből kiderült, hogy a

beruházással a településvezetés egy régi terve valósult meg. Megújult a homlokzat, a nyílásszárók, megtörtént a több, mint száz éves épület fűtés- és világításkorszerűsítése, valamint napelemes rendszer került az épületre.

Lébény város önkormányzatának képviselő-testülete további, közel 8 millió forintos forráskiegészítést biztosított az építkezés teljes befejezéséhez, mely a pályázat beadása és a megvalósítás befejezése között eltelt két év alatt bekövetkező jelentős áremelkedés miatt vált szükségessé.

Rendhagyó szalagátvágási ceremónia

Mindezek eredményeként a HH, azaz gyenge energetikai besorolás alá tartozó épület BB, azaz közel nulla besorolás alá került.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Bánhegyi István