Közös Agrárpolitika országos roadshow és sajtótájékoztató Mosonmagyaróváron

Március 9-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium szakmai fórumot tartott Mosonmagyaróváron az uniós Közös Agrárpolitika reformjának aktualitásai kapcsán, különös tekintettel a gazdálkodókat érintő jövőbeni változásokra, valamint a KAP stratégiai tervre.

A Közös Agrárpolitika országos roadshow előtt Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke, dr. Nagy István agrárminiszter, térségi országgyűlési képviselő és Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei elnöke sajtótájékoztatót tartott.

Nagy István agrárminiszter házigazdaként köszöntötte vendégeit, majd arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a szakmai fórumon mindazon, az elmúlt 4 esztendőben történt gazdasági eseményekről, az ez idő alatt született törvényekről kapnak részletes tájékoztatást a gazdák, amelyek a  mindennapi életüket jelentősen befolyásolják.

Kiemelte:

Az elmúlt 4 év nagyon nehéz, kihívásokkal teli időszak volt – akár az éghajlati kihívásokra, akár az egészségügyi-, állategészségügyi nehézségekre vagy a bennünket körülvevő világpolitikai eseményekre gondolunk. Ezek mind-mind nagyon komolyan érintettek bennünket.

Szeretnénk mindenkinek megköszönni azt a példás helytállást, amit ebben a nehéz időszakban tettek!

Mint mondta: Ennek a helytállásnak köszönhető, hogy ilyen nehézségek közepette is mindig volt elegendő élelmiszer az asztalon. E nehéz időszakok helytállása eredményezte azt, hogy a magyar agrárium és élelmiszeripar stratégiai ágazattá nőtte ki magát.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy

a magyar kormány hozott egy történelmi léptékű döntést, mely a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozásának mértékének megemelésével megháromszorozta a vidékfejlesztési forrásokat. Ez a soha nem látott mértékű forrás, 4265 mrd forint a vidéki  megmaradást, a helyi gazdaságok erősödését, a gazdák technológiai korszerűsödését, versenyképességük növekedését fogja eredményezni.

Hozzátette: Nagyon fontos számunkra az a szövetség, amely megköttetett a magyar gazdatársadalom és a magyar kormány között, mert ennek a szövetségnek nemcsak eredménye van, de nagyon sok lehetőséget is hordoz magában.

Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke kitért arra, milyen jelentőséggel bír a legnagyobb érdekképviseleti gazdaszervezet, a Magosz, a NAK és a kormány közötti együttműködés. Továbbá biztatta a jelen lévő vezető politikusokat a jövőbeni összefogásra, mellyel a magyar gazdaságot, magyar agráriumot kívánják segíteni. Közölte:

Ebbe az irányba kell tovább haladni!

Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke különleges pillanatnak nevezte, hogy Nagy István és Németh Gergely mellett őszinte szövetségben, jó együttműködésben tudtak dolgozni az elmúlt időszakban.

Az Országgyűlés által elfogadott törvények és jogszabályok nagy mértékben járultak hozzá az agrár élelmiszergazdaság sikeréhez, továbbá a jövő formázásához is, mert ebben a négy esztendőben nemcsak az adott feladatokat végezte el a kormány, hanem a fiatal generáció számára megteremtette azt, hogy az agráriumban sikeresek legyenek és boldoguljanak.

A nemzeti szabályozást illetően elmondta: a magyar kormány felkészült arra, a nemzeti stratégiát elkészítette, az unió felé határidőre benyújtotta.

Ismertette:

Magyarországon agrárbéke van, a szakmai szervezetek és a magyar kormány együttműködése kiváló.

Forrás: Am SajtóFotó: Bánhegyi István