Megnyílt a 21. Euroregionális Kenyérfesztivál Győrben

21. alkalommal rendezték meg Győrben az Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozót, amely az Agrárminisztérium támogatásával, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata szervezésében jött létre. A rendezvénynek immár harmadik alkalommal a Széchenyi tér ad otthont. Győr legpatinásabb terén ma hét pékség és összesen mintegy 40 kiállító, családi programok és koncertek is várják az érdeklődőket.

Az eseményt  dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta:

Minden időben nagy a felelősségünk  abban, hogy mi kerül az élelmiszerüzletek polcaira és a magyar családok asztalaira. Az elmúlt évek kihívásokkal teli időszaka tovább növelte a felelősségünket. Elég csak a történelmi aszályt, a háborút vagy az energiaválságot említeni. Mindazonáltal büszkén mondhatom, hogy a magyar gazdák és élelmiszeripari vállalkozások minden nehézség ellenére áldozatos munkájukkal biztosítják a mindennapi kenyerünket, amiért nem lehet elégszer köszönetet mondani!

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a mindennapi kenyér az asztalon a magyar gazdatársadalom, a magyar malom- és élelmiszeripar közös munkájának eredménye, amely az Agrárminisztérium által elindított  „Termőföldtől az asztalig” program sikerességét is tükrözi.

Prof. Dr. Lakatos István, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatánek elnöke arról beszélt, hogy a fesztivál az elmúlt 21 év alatt jelentős változáson, fejlesztésen ment keresztül, de mindvégig a kenyér volt a fő motívuma, mely a bőség szimbóluma. A rendezvény további szerves részét képezik a kézműves termékek kiállítói, akik a munkát testesítik meg termékeik által. Ehhez kapcsolták hozzá a minőség fogalmát. Ezt az a szakmai verseny teszi lehetővé, melyet a kiállító pékséget termékei között hirdettek meg több kategóriában. Ez a hármasság adja a győri Kenyérfesztivál sikerét!

Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő Győr megyei jogú város és dr. Dézsi Csaba András polgármester nevében köszöntötte a fesztiválra érkezőket. Mint mondta: Győrben a kenyér a megélhetést, az otthont jelenti. A kenyér lelki minőség, összekötő kapocs. A képviselő éppen ezért kóstolásra bíztatta a jelenlévőket a helyi pékséget standjainál.

Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a magyar gazdatársadalomnak, hogy biztosítják a fogyasztók számára, hogy magyar alapanyagokból készült magyar termékeket tudnak vásárolni.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében a köszönet és a büszkeség gondolatokat emelte ki, amiért a győri Euroregionális Kenyérfesztivál huszonegyedik éve is megrendezésre kerülhet.

Forrás: AM Sajtó