Megújult a ravatalozó Győrzámolyon

A Magyar Falu Program keretében nyert több, mint 10 millió forintból kívül és belül is megújult a győrzámolyi ravatalozó épülete. A felújítás jelentős mértékű a település életében, hiszen a ravatalozó már nem volt méltó a búcsúztatásokra.

Pulai Nikoletta, Győrzámoly polgármestere beszédében kiemelte: a Magyar Falu Program keretében elnyert összegből megtörtént az épület külső és belső festése, ajtók cseréje, a tető felújítása valamint az évek óta problémát jelentő csapadékvíz elvezetése. A munkálatok során helybeli szakembereket bíztak meg a kivitelezéssel. Erre irányuló megelégedettségét külön is hangsúlyozta a polgármester a köszöntőjében.

A felújítás során felmerült a toronyban lévő ún. lélekharang felújítása és elektromossá tétele is. Érdekességként említette, hogy a megtekintés során derült ki, hogy ez a harang 1921-ben készült, így a 100 éves rekonstrukció  méltán esedékessé vátl. A felújításhoz a képviselők képviselői keretükből járultak hozzá, melyet külön megköszönt a településvezető. Emlékeztetett: a település fejlesztése a jövőben sem állhat le, szükséges még többek között a kerítés cseréje valamint a főútvonal szilárd burkolattal történő ellátása is.

dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az ünnepélyes átadón elmondta:

Ahogyan szeretteink emlékét ápoljuk, úgy ápolják majd a mi emlékünket, s gondolnak ránk utódaink.

Szerencsére erre a vidékre az elhagyatott temetők látványa nem jellemző, az itt élők tudják, hogy az elmúlás is hozzátartozik a teljességhez. S azt is, hogy nem mindegy, hogy milyen körülmények között engedjük el szeretteink kezét. Mert igazán csak ilyenkor, egy méltóságteljesen lezárt élet után „él bennünk”, foglalja el helyét emlékeinkben hozzátartozónk, barátunk.

Ezért is fontos, hogy megújuljon egy ravatalozó, hogy utolsó imánkkal megfelelő körülmények között búcsúzunk el közösségünk egy-egy tagjától.

A győrzámolyi ravatalozó már nem volt méltó a búcsúztatásokra, a csapadékvíz az épület alá folyt, így mintegy magát áztatta el. Ezért a felújítás során, amelyet a Kalmár Építőipari Szolgáltató Kft. végzett el, szikkasztóaknákat építettek, s ebbe vezetik most már be a tetőről lefolyó csapadékvizet. Győrzámoly szép település, szemet, lelket gyönyörködtető ékessége Szigetköznek. Igazán megható, hogy az élet minden szakaszában a lakók igényeit kiszolgáló intézményei születtek, újultak meg. Most, a végső búcsúhelyen állva az elköszönők is méltó helyen vehetnek búcsút azoktól, akiknek a lelke már az Úrnál van.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

A hivatalos átadót Kozma Imre atya szavai zárták, aki felidézte gyermekkora szigetközi emlékeit, utalva arra, hogy az azóta elhunyt családtagjai, szerettei is a győrzámolyi temetőben nyugszanak, mint amolyan gyökerei nemcsak az ő, hanem az egész település életének. A falu, mint lelki közösség nagy mértékben határozza meg polgárai életét. Kitért arra is, hogy az életünkben milyen fontos szerepe van a „végidő”-nek, amely az jelenti, hogy a földi élet megkezdett örök élet. A földi életnek éppen ezért olyan sajátosságot kell adni, amelynek az értékeit örök mértékekkel mérjük. Kiemelte: Az életünket az határozza meg, hogy mennyire tudunk figyelni arra a tanításra, hogy egymásért vagyunk.

Forrás: AM SajtóFotó: Bánhegyi István