Megújult a Széchenyi István Egyetem Deák téri oktatási épülete Mosonmagyaróváron

A KEHOP-5.2.2-16-2017-00110 számú, a Széchenyi István Egyetem győri telephelyének energetikai fejlesztése című projekt keretében, az Egyetem és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma 7 340 000 000 Ft 100%-os támogatásintenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült az Egyetem épületeinek energiahatékony felújítása érdekében.

A projekt keretében – 16 további győri és mosonmagyaróvári egyetemi épület energetikai korszerűsítése mellett – megvalósult a Mosonmagyaróvár Deák téri oktatási épület energiahatékony korszerűsítése is. Az épület több belső korszerűsítésen átesett már, azonban a mostani, 220,9 millió Ft támogatásból megvalósuló energiahatékonysági felújítás ezek közül a legjelentősebb. A felújítás során megtörtént a homlokzat és a padlásfödém hőszigetelése továbbá összesen 55 db fa- és fémszerkezetű, elavult nyílászáró cseréje.

A felújított épület átadó és KEHOP projektzáró ünnepségére december 8-án került sor.

Dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a város nevében mondott köszönetet a felújításban közreműködőknek.  A magyaróvári egyetem jó és bátor döntésének nevezte a Széchenyi István Egyetemmel létrejött fúzióját, melynek következményeként az óvári kar új lehetőségekkel bővült, gazdagodott, szépült, fejlődött.

Aláhúzta: Mosonmagyaróvár város és a Széchenyi István Egyetem újabb közös mérföldkövéhez érkeztünk. Egy olyan,  műemléki környezetben található épület újult meg, amely méltán központi helyet foglal el a város szívében. Úgy fogalmazott: A város gazdasági megerősödésének, újjászületésének húzó ágazata lett az egyetem épületeiben történt magas színvonalú fejlesztés-sorozat.

Emlékeztetett: Több, mint kétszáz évvel ezelőtt az egyetem volt az, amely a város életét alapjaiban meghatározta és a várost fejlődési pályára állította. Ez ma sincs másképp, hiszen a város legszebb épületének felújítását ünnepeljük.

A miniszter a továbbiakban kiemelte a Szabó és Társa Kft. eredményeit, akik mindezt a kivitelezést véghezvitték, mert országos szinten is ők azok, akik a legjobban ismerik, értik ezen régi, ódon falak korszerű technológiával való felújítási rendszereinek megvalósítását.

A tárcavezető megjegyezte: Ma a város jövőképét, gazdasági fejlődését, társadalomban betöltött szerepét hangsúlyozzuk, mely az elkövetkező években a magyar agráriumban, élelmiszeriparban még nagyobb szerephez jut. Ezek a beruházások mind ezen célok elérését szolgálják.

Hanczné Dr. Lakatos Erika dékánhelyettes köszöntőjében elmondta: Az Egyetem stratégiai célkitűzése a fenntarthatósághoz való hatékony hozzájárulás. A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Kara az év minden egyes napján ezt szolgálja. Büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünk fenntarthatósági törekvéseit nemzetközi szinten is elismerik. Intézményünk hat fenntarthatósági világranglista előkelő helyén is szerepel, így a világ egyetemeinek legjobb 5 %-ba tartozik.

Kiemelte: A fenntarthatóság kérdése napjainkban fontosabb, mint eddig bármikor. Ezért is elengedhetetlen, hogy a cél érdekében továbbra is együttműködésben dolgozzunk. Ehhez nyújt megszépült, energiahatékony környezetet Deák téri épületünk.

Nyúl Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: Olyan középületek vagy közfunkciót is ellátó egységek megvalósítása történik a felújítási program részeként, melyek a városképet is alapvetően befolyásolják. Azt szeretnénk elérni, hogy a felújítások funkcionálisan, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, fenntarthatósági és esztétikai szempontból is a lehető legmagasabb minőséget képviseljék, hiszen olyan feladatoknak adnak otthont, melyek mindannyiunk javát szolgálják.

Felhívta a figyelmet az ágazati jogszabály-változásokra, melyek mind azon szempontrendszer érvényesítését szolgálják, mely alapján az öröklött építészeti javakkal valamint az ezután megteremtett építészeti javakkal is maximálisan és minőségi módon tudjanak foglalkozni. Hozátette: Mindezek  alapjaiban határozzák meg a következő évtized fejlesztési irányait.

Forrás: AM Sajtó