Megnyílt a Szigetköz Élményközpont

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósult „Ecoregion SKHU” projekt a Dunajské luhy / Dunamenti Tájvédelmi Terület és a Szigetközi Natúrpark természeti örökségének közös fejlesztésére összpontosít.  E sikeres projekt révén a Pisztráng Kör Egyesület egy környezetbarát működtetésű Szigetköz  Élményközponttal bővült, melyben sokoldalú környezeti nevelési ismeretátadást és szemléletformálást  valósítanak meg.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte:

Ezen vidéken élő emberek életet a víz és a természet  mindig is nagyban meghatározta, a Duna mindkét oldalán. Megtanított arra, hogy együtt gondolkodással és együttműködésekkel sokkal többre vagyunk képesek. És a vízmenti határ nem elválaszt, hanem így éppen összetart bennünket. Ennek kíváló példája a mai nap is. Több évtizedes munka és oktatási tapasztalat „gyümölcse” ez az épület, mely visszatükrözi mindazt a hitet, álmot és tenni akarást, amely Pisztráng Kör munkáját jellemzi. A Szigetközi Élményközpont a mai nappal egy teljes, komplex rendszerré vált, rámutatva Szigetköz és a Duna ökológiai összefüggéseire, a természeti örökség fontosságára és jelen-létére.

A tárcavezető hangsúlyozta: Életünk minden területén egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság, a környezeti, ökológiai hatások csökkentése. A fenntarthatósági szempontok pedig a rövid ellátási láncok, a helyben előállított termékek mellett szólnak. Ezért is külön öröm, hogy itt Dunaszigeten, a  Szigetközi Élményközpontban ez a tevékenység is nagy hangsúlyt kap. Mindezt a tudást pedig a lehető legtermészetesebb módon adják tovább: Barkácsolás, műhelyfoglalkozás, csillagászat, táboroztatás, szakmai élményprogramok szervezése  interaktív kiállítások és még hosszan sorolhatnánk azokat a szolgáltatásokat, melyeket a Szigetközi Élményközpont kínál az ide látogató vendégeknek.

Fantasztikus teljesítmény, szívből gratulálok hozzá!

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője elmondta: A természeti örökség ebben az övezetben jelentős lehetőségeket rejt magában a meglévő ökoturisztikai  szolgáltatások fejlesztésére és javítására, a lakosság környezetvédelmi tudatosságának összehangolt  fokozása, az ökoturizmus és a környezeti nevelés infrastruktúrájának kiépítése által.

Hozzátette: A projekt a partnerek folyamatos együttműködése nélkül nem valósulhatott volna meg. Célunk a magyar és a  szlovák oldali természeti értékek bemutatása a hazai és a határon túli lakosságnak, diákságnak. Élményközpontunkban határmenti diákok és pedagógusok közösen vehetnek részt műhelyfoglalkozásokon, ezáltal szorosabbra fűzhetik kapcsolatukat, amely további együttműködésre ösztönzi őket. A működtetés  során közös programokat és marketing tevékenységet is tervezünk a projektpartnereinkkel.

Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy minden, ami Szigetközben megtalálható, az itt, a Szigetköz Élményközpontban bemutatásra kerül. Szigetköz legfontosabb turisztikai és természetvédelmi megvalósítása ez a projekt, mely méltán írta fel magát Magyarország ökoturisztikai térképére.

Cseh Benjámin, Dunasziget polgármestere emlékeztetett: Párhuzamot kell vonni Dunasziget település és a Pisztráng Kör Egyesület fejlődése kapcsán, hiszen egymást erősítve építkeznek. Aláhúzta: A közös munka az utóbbi években egyre látványosabb gyarapodást eredményez, amely hatással van nemcsak az infrastruktúra fejlesztésére, hanem a lélekszám folyamatos növekedésére is. Megjegyezte: Dunasziget jó példája a természeti és az épített környezet egyensúlyának megteremtésére. Céljuk, hogy a jövő generáció számára is tovább örökítsék ezeket az értékeket.