Megújult az 1401-es út győrzámolyi szakasza

Több, mint 1 milliárd forintból készült el a felújított 1401 jelzésű szigetközi út győrzámolyi szakasza, amely két új gyalogátkelővel és a zámolyi csatorna felett átívelő felújított híd új járdaszakaszával is bővült. „Hosszú idő óta váratott magára a Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út Győrzámoly települést érintő szakaszának felújítása. A sikeres kormányzati támogatásnak köszönhetően azonban idén, 120 nap alatt elkészült az új útburkolat, amely eredményeként nagymértékben erősödött a település közlekedés- és forgalombiztonsági színvonala.” – mondta dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a rendezvényen.

A tárcavezető kitért arra is:

A győri agglomerációban a szigetközi út óriási leterheltséggel, erősen megnövekedett forgalommal szolgálta ki az erre közlekedőket. Ennek következtében a burkolat elöregedett, széle töredezett, felülete egyenetlenné vált. A szakaszon a padka kijáródott, helyenként felmagasodott, a csapadékvizek elvezetését már nem biztosította.  Ezt felismerve és a hibákat orvosolva került sor a kistelepüléseket érintő útfelújításokról szóló kormányzati döntés alapján a már említett útszakasz felújítására 3071 méter hosszúságban, mely érinti Győrzámoly kül- és belterületét egyaránt.  Az útfelújítás a Magyar Falu Program részeként valósult meg, bruttó 1,01 milliárd forintból.

Nagy István beszédében kiemelte azt is: Jogosak azok az elvárárok és igények a Győrzámoly és környéki települések lakói részéről, melyek az életminőségük növeléséhez, a 21. századi városi körülmények megteremtéséhez szükségesek. Hozzátette: a továbbiakban is ezen feltételek megteremtéséért dolgoznak majd.

Pulai Nikoletta, Győrzámoly község polgármestere a felújított  útszakasz átadásával kapcsolatban elmondta: az új útszakasz létrejöttével a szigetközi utak újraegyesítése történt meg, hiszen ez a szakasz méltatlan volt a szigetközi tájhoz, de most végre, újra egységet alkothat. A beruházás költségvetésével kapcsolatban pedig hangsúlyozta: a Magyar Küzút Nonprofit Zrt. beruházásában, hazai, központi költségvetésű forrásból, a Magyar Falu Útfelújítási Program keretében újulhatott meg a 1401-es közút 3071 méter hosszú győrzámolyi szakasza. a beruházás összköltsége bruttó 1.013.491.655 Ft. Ez a nagyméretű felújítás is bizonyítja, hogy az országnak vidékbarát kormánya van, amely odafigyel a településekre.

A közbiztonság emelésével kapcsolatban kihelyezett kamerarendszerrel kapcsolatban megjegyezte: A 21 kamerából álló kamerarendszer telepítése a Covid ideje alatt valósult meg, de hivatalos átadásra azóta még nem kerülhetett sor. Ezt pótolták a mai napon. Leszögezte továbbá: a térfigyelő rendszer kiépítésében együttműködtek a rendőrség vezetőivel, akikkel azóta is közös megállapodásban dolgoznak. A 14.379.297 Ft költségvetésű beruházást a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Szigetköz-Mosoni Sík Leader Egyesület pályázata 5 millió forinttal támogatta, a többit az önkormányzat saját erőből biztosította.

Széles Sándor főispán arról beszélt köszöntőjében, hogy Alsó-Szigetköz jó útra lelt. mert nemcsak környezeti rehabilitáció, hanem az élettér teljes felújítása történik. Ennek kiemelkedő része, hogy az 1401-es út alsó-szigetközi része teljes felújításra került és folyamatosan épül Szigetközben a kerékpárút hálózat is. Szólt arról is, hogy mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs meg az az egység és összefogás a Megyei Önkormányzat és a települési önkormányzatok között, mely kapcsolat eredményeként további fejlesztések várhatóak.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a térségben élők közbiztonságát és közlekedésbiztonságát hangsúlyozta. Mint mondta: az 1401-es jelzésű úton napi 15 ezer jármű közlekedik naponta. A megnövekedett forgalomnak köszönhetően hatalmas fejlődés indult meg a térségben, melyhez a régi út már nem volt sem méltó, sem biztonságos. Megjegyezte: A most felújított és átadott útszakasz szolgálja minden erre járó, közlekedő állampolgár mindennapjainak jobb életminőségét!

Forrás: Am Sajtó